Subventii

Sprijin de 70.000 de euro pe proiect pentru instalarea tinerilor fermieri

Tinerii fermieri pot primi un ajutor nerambursabil de instalare in valoare de 70.000 de euro pe proiect, fondurile urmand sa fie alocate sub forma de suma forfetara in doua transe.

“Sprijinul, acordat in baza unui plan de afaceri, prin intermediul acestei interventii este 100% nerambursabil, in valoare de 70.000 de euro/ proiect. Fondurile se acorda sub forma de suma forfetara in doua transe (75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finantare si 25% din cuantumul sprijinului se va acorda in functie de implementarea corecta a Planului de afaceri, fara a depasi trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol si struguri de masa, de la semnarea Contractului de finantare)”, a precizat Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

In vederea pregatirii sesiunii de primire a proiectelor din acest an, institutia a publicat, in consultare publica, Ghidul solicitantului pentru interventia DR-30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, finantata prin Planul Strategic pentru Politica Agricola Comuna 2023 – 2027 (PS PAC 2027). Documentul poate fi consultat pe pagina oficiala de internet a Agentiei, www.afir.info, la sectiunea Comunicare >> Dezbatere publica.

“Versiunea consultativa a Ghidului solicitantului aferent sprijinului pentru tinerii fermieri, publicat de AFIR, include cele mai relevante observatii formulate de catre expertii AFIR, de la nivel central dar si de la nivel regional si judetean. De asemenea, Ghidul a fost analizat si consolidat in urma dezbaterilor de la nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Dorim sa oferim solicitantilor de fonduri europene nerambursabile instrumente suple, clare, pentru a facilita accesarea fondurilor europene. Timp de 30 de zile, asteptam observatiile publicului, urmand ca acestea sa fie analizate si, dupa caz, incluse in versiunea finala a Ghidului solicitantului”, a declarat directorul general AFIR, George Chirita.

Perioada de consultare publica este de 30 zile calendaristice de la data publicarii pe site, respectiv 7 iunie 2023.