Fructe

Producatorii de capsuni ar putea primi un ajutor de 10.000 de lei pe hectar

Un nou proiect de lege depus saptamana trecuta in Parlament propune sustinerea agriculturilor de capsune si acordarea sprijinului prioritar celor care lucreaza in acest sector.

Deputatul Magyar Lóránd, unul dintre initiatorii proiectului a subliniat ca, in trecut producatorii de capsune au suferit numeroase discriminari, deoarece nu au fost inclusi nici in categoria fructe si nici la legume in schemele de ajutor de minimis.

„Potrivit proiectului de lege, producatorii de capsune care isi desfasoara activitatea ca persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, persoane juridice si cooperative agricole ar urma sa beneficieze de sprijin financiar in valoare de 10.000 lei/ha, in masura in care cultiva capsune pe o suprafata de cel putin 0,3 hectare sau pe o suprafata destinata cultivarii in spatii protejate de cel putin 500 mp”, a declarat deputatul Magyar Lóránd.

O alta conditie care trebuie indeplinita este obtinerea productiei de cel putin 5.000 kg/ha de pe aceste suprafete si comercializarea de cel putin 3.000 kg/ha pana la data de 1 noiembrie a anului in curs, a mai spus initiatorul.

“Productia de capsune are o importanta semnificativa pentru agriculturi locali nu numai in Satu Mare, ci si in multe parti ale Transilvaniei. Genereaza locuri de munca, stimuleaza comertul local si implicit contribuie la dezvoltare rurala. Prin urmare, sprijinirea producatorilor de capsune printr-o schema de ajutor de stat poate contribui la sustinerea acestui sector vital. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, in anul 2021 la nivelul intregii tarii s-au infiintat capsuni pe o suprafata de doar circa 2.000 ha. Statisticile arata ca tendinta de scadere a productiei de capsune a fost in medie de 100 de hectare pe an in ultimii 7 ani”, a conchis el.

Deputatul a adaugat ca, desi in 2016 s-a obtinut o productie de 23.000 de tone de capsune pe 2.700 de hectare, in 2021 s-au recoltat doar 18,5 mii de tone de capsune pe aproape 2.000 de hectare, in conditiile in care Romania importa capsuni din strainatate, in special din Grecia, Turcia si Bulgaria. Scopul proiectului de lege este de a reduce exporturile de capsune in Romania si de a stimula cultivarea autohtona de capsune.