Food

Nestle va da bani fermierilor care cultiva cafea in mod sustenabil

Grupul elvetian Nestle a anuntat ca va lansa un program pilot in care va da bani fermierilor care cultiva cafea in mod sustenabil, in cadrul planului sau de a reduce la jumatate emisiile de gaze cu efect de sera in afacerile sale cu cafea pana in 2030, transmite Reuters.

Nestle, cel mai mare producator mondial de produse alimentare ambalate, a promis ca va cheltui un miliard de dolari pana in 2030 in cadrul planului sau de a-si asigura cafea in maniera sustenabila, plan care acum include si eforturi destinate imbunatatirii veniturilor fermierilor.

Compania a precizat ca in conformitate cu un program pilot va oferi unui numar de aproximativ 3.000 de cultivatori de cafea din tari in curs de dezvoltare, precum Coasta de Fildes, Indonezia si Mexic, stimulente financiare conditionate pentru a-i incuraja sa treaca la practici de agricultura regenerativa. Aceste practici includ utilizarea unor ingrasaminte organice pentru imbunatatirea fertilitatii solului, plantarea unor arbori care sa tina umbra boabelor de cafea si utilizarea culturilor intercalate pentru a proteja biodiversitatea. Ultimele doua masuri au drept obiectiv si asigurarea unor surse de venituri suplimentare pentru fermieri.

“Am observat unele tendinte incurajatoare, inclusiv imbunatatirea veniturilor in unele tari si adoptarea din ce in ce mai larga a unor practici regenerative importante”, sustine organizatia pentru protectia mediului Rainforest Alliance, care a ajutat Nestle la elaborarea studiului de impact.

Un amplu studiu publicat in 2021 a aratat ca exista putine dovezi ca eforturile marilor firme producatoare de cafea de a proteja mediul au impact, in conditiile in care majoritatea fermierilor nu au resursele necesare pentru a putea practica o cultivare a cafelei in mod sustenabil. Motivata si de lipsa eforturilor voluntare ale companiilor de a-si asigura materie prima cultivata sustenabila, Uniunea Europeana a ajuns la un acord istoric destinata sa impiedice companiile sa importe materii prime si produse asociate care au legatura cu defrisarile din intreaga lume.

Sectorul cafelei este evaluat la 200-250 de miliarde de dolari pe an, potrivit raportului din 2021, insa tarile care cultiva cafea primesc mai putin de 10% din valoarea de comercializare atunci cand exporta boabele de cafea iar fermierii si mai putin decat atat.

Aproximativ 125 de milioane de persoane din intreaga lume depind de cafea pentru mijloacele lor de trai si un nivel estimat la 80% din familiile care se ocupa cu cultivarea cafelei traiesc sub pragul saraciei, potrivit ONG-urilor Fairtrade si Technoserve.