Agricultura

Graul s-a scumpit dupa escaladarea luptelor din Ucraina

Cotatia graului a crescut marti dupa escaladarea luptelor dintre Rusia si Ucraina, inclusiv prin distrugerea barajului hidroelectric de la Nova Kahovka, in sudul Ucrainei, si avarierea unei conducte care transporta amoniac, pe care Rusia o considera cruciala in discutiile pentru continuarea livrarilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagra, transmite Bloomberg.

Ucraina sustine ca Rusia a aruncat in aer un baraj hidroelectric in sudul Ucrainei, ceea ce a eliberat un torent de apa care ameninta viata locuitorilor din regiune si complica situatia campului de lupta care separa cele doua armate de-a lungul raului Nipru. Barajul hidroelectric de la Nova Kahovka este la o oarecare distanta de cele trei porturi ucrainene incluse in acordul international privind exporturile de cereale ucrainene insa inundatiile reprezinta un risc important pentru oameni, transport si logistica.

Distrugerea barajului “pare o mare escaladare cu consecinte negative si un risc urias pentru situatia generala”, sustine Andrey Sizov, director la firma de consultanta agricola SovEcon. “Acesta ar putea fi doar inceputul unei perioade de crestere a preturilor”, este de parere Sizov.

Marti la bursa de cereale de la Chicago cotatiile futures la grau au crescut cu pana la 3%, dupa ce anterior au atins cel mai redus nivel din ultimele 30 de luni. Cotatia porumbului a crescut cu peste 1%.

Peste 80 de localitati precum si orasul Herson sunt amplasate in zona inundabila, “ceea ce ar putea provoca sute de mii de victime”, sustine vice-ministrul ucrainean al Dezvoltarii, Mustafa Nayyem. Potrivit acestuia, hidrocentrala construita in 1956 ofera electricitate pentru peste trei milioane de locuitori si este o “componenta cruciala a infrastructurii energetice a Ucrainei”.

Separat, Ucraina a anuntat ca o conducta de amoniac a fost avariata in urma bombardamentelor rusesti in regiunea Harkov din apropierea granitei dintre cele doua tari. Rusia considera ca aceasta conducta, care a fost inchisa in timpul razboiului, drept cruciala in cadrul discutiile pentru continuarea livrarilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagra.