Bauturi

BASF a premiat cramele castigatoare ale concursului „Povesti cu vinuri romanesti”

BASF Agricultural Solutions Romania, unul din cei mai mari furnizori ai pietei locale de produse pentru protectia plantelor, anunta castigatorii celei de-a 8-a editii a concursului „Povesti cu vinuri romanesti”, desfasurat in perioada 8 martie – 25 mai 2023, la nivel national.

Competitia a vizat viticultorii mici si mijlocii din toata tara, cu suprafete cultivate de pana la 100 de hectare, si a inclus, in premiera, doua sectiuni – una dedicata vinurilor spumante si una destinata tinerilor artisti dornici sa ilustreze coperta noului catalog.
In cadrul celor patru etape regionale (corespunzatoare zonelor Moldova, Muntenia, Banat si Transilvania, Oltenia si Dobrogea), juriul specializat, format din experti ai Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania (ADAR), a desemnat cele 3 vinuri finaliste pentru fiecare categorie de vinuri (rosii, albe si rosé).

Ca la editiile anterioare, jurizarea concursului s-a realizat prin respectarea normelor sistemului international de evaluare stabilite de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIVV). Mai mult decat atat, in cadrul regiunii Banat si Transilvania, au fost necesare, pentru prima data in istoria competitiei, doua comisii de jurizare, datorita numarului foarte mare de probe inscrise. Finala nationala a cuprins 36 de vinuri si, in premiera, au intrat in concurs 28 de vinuri spumante, de la principalii producatori din tara.

Marele castigator al finalei celei de-a 8-a editii la categoria vinurilor albe a fost Crama Bratu – Feteasca Regala, sec, 2022. Locul 1 la sectiunea vinurilor rosé a fost ocupat de Crama Corbut- Cabernet Sauvignon & Merlot, sec, 2021, iar primul clasat la categoria vinurilor rosii a fost Crama Unu, Feteasca Neagra, sec, 2020.

„Asa cum ne-am propus, «Povesti cu vinuri romanesti» devine o competitie tot mai vizata de jucatorii din industria vinificatiei si viticulturii. Astfel, anul acesta am ajuns la 439 de probe inscrise (vinuri si spumante), cu cca. 25% mai multe comparativ cu editia anterioara. Deja vorbim despre un eveniment cu traditie, care, din 2016, a devenit o componenta integranta a brandului nostru. Producatorii au nevoie de sustinere cand vine vorba de inglobarea solutiilor eficiente in business-urile lor, dar si pentru a deveni vizibili pe piata de profil. Este placut sa vad ca «Povesti cu vinuri romanesti» devine tot mai mult o sursa de promovare pentru viticultori, dar si de educare a consumatorului de vinuri”, a declarat Mario Tomšić, Country Manager BASF Agricultural Solutions Romania.
De-a lungul istoricului sau, competitia „Povesti cu vinuri romanesti” a atras incrierea unui total de 2.820 de vinuri si spumante distincte, din toate categoriile vizate. In cadrul tuturor editiilor au fost degustati aproape 7.000 de litri de vin de catre 234 de membri ai juriului specializat. In acelasi timp, totalul premiilor oferite de companie a ajuns la 127.000 euro, din 2016 si pana in prezent.

Vinurile spumante romanesti – o noua categorie premiata de BASF

O premiera a concursului din acest an a fost si includerea unei sectiuni dedicate vinurilor spumante, pentru care jurizarea s-a desfasurat doar in cadrul etapei nationale. Castigatorul categoriei este vinul spumant Blanc de Blancs, alb brut, apartinand producatorului Podgoria Silvania, din zona Salaj. In cazul acestei categorii au fost luate in considerare spumantele din intreaga tara, fara a exista o limitare a suprafetei cultivate cu vita-de-vie.

„Evolutia competitiei in acesti 8 ani demonstreaza ca producatorii mici si mijlocii au tot mai multa incredere in concurs si isi doresc sa testeze calitatile vinurilor pe care le produc, punand din ce in ce mai mult accent pe calitatea produselor. Observam tot mai des ca acestia sunt dispusi sa investeasca in tehnologii noi si conforme cu cerintele vitivinicole durabile, aceasta fiind, de altfel, directia corecta la care ar trebui sa se alinieze toti producatorii romani. Intr-o competitie atat de puternica, precum «Povesti cu vinuri romanesti», cheia e sa-si gaseasca motivatia, astfel incat sa traseze linia fina dintre traditie si viitor”, a declarat Georgel Costache, Vicepresedinte ADAR si Presedinte al Juriului „Povesti cu vinuri romanesti”.

Cea mai creativa coperta a catalogului „Povesti cu Vinuri Romanesti 2023”

Anul acesta, dincolo de competitia traditionala, BASF Romania a lansat si un concurs de design pentru coperta catalogului dedicat vinurilor si spumantelor finaliste. Astfel, studentii de la facultatile de arte si design au fost provocati sa creeze coperta brosurii „Povesti cu Vinuri Romanesti 2023”, lucrarile acestora fiind atent analizate de juriul specializat in domeniu: Matei Sandu, Profesor in cadrul Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, Sorin Sorasan, Ilustrator, si Alexandru Malaescu, Creative Partner in cadrul Long Shot Creative Shop.

„In industria aceasta, vinul si creativitatea sunt sinonime. Astazi, cei mai multi producatori de vin sunt si povestitori. Catalogul nostru este o carte de povesti ale acestor crame. Este important ca acest catalog sa aduca permanent un element de noutate, incepand chiar de la coperta, motiv pentru care am invitat tinerii artisti aflati la inceput de drum sa participe la concurs”, a afirmat Mario Tomšić.
Creatia desemnata castigatoare apartine concurentei Diana Burcea, studenta in anul 2 la Universitatea de Vest din Timisoara, in cadrul Facultatii de Arte si Design. Lucrarea ei urmeaza sa devina imaginea a peste 5.000 de exemplare ale catalogului „Povesti cu Vinuri Romanesti 2023”.

„Tinerii artisti fac parte din generatia care devine vocea schimbarii, iar noi am creat contextul si le-am oferit terenul ideal pe care sa-si testeze talentul si autenticitatea. Potentialul este imens, iar noi, ca actor social, ne propunem sa-l maximizam”, a adaugat Mario Tomšić.
Comunitatea BASF a votat eticheta favorita si anul acesta BASF Romania a integrat, si in editia 2023, concursul destinat designului de etichete pentru sticlele de vin, desfasurat doar pe pagina de Facebook a companiei. Comunitatea a capatat calitatea de juriu si a putut vota cea mai frumoasa eticheta, castigatoarea apartinand vinului apus de soare al Cramei Mosia Domneasca, Panciu.

Impactul acestei competitii este resimtit la nivelul cramelor mici si mijlocii din Romania, deoarece producatorii au sansa sa stabileasca conexiuni directe cu potentialii consumatori, sa testeze gradul de perceptie „la prima vedere” si, ulterior, sa-si imbunatateasca imaginea de brand.

„Eticheta unui vin este cartea de vizita a producatorului. Perceptia consumatorului asupra etichetei si designului sticlei de vin influenteaza substantial procesul sau decizional. Din acest motiv, vinificatorii isi doresc, cu siguranta, sa fie memorabili. Orice producator urmareste ca, pe lista scurta a clientului, sa existe numele vinului sau, iar asta nu vine doar din calitatea gustului, ci si din aspectul produsului si din povestea pe care o transmite”, a incheiat Mario Tomšić.