Fuziuni/Achiziții

Traderul de cereale Viterra negociaza o posibila fuziune cu rivalul Bunge

Grupul Viterra, unul dintre cei mai mari traderi mondiali de cereale, poarta discutii cu privire la o posibila fuziune cu rivalul american Bunge Ltd, o tranzactie majora care ar modifica sectorul marilor traderi de cereale, a declarat, pentru Reuters, o sursa din apropierea discutiilor.

Potrivit sursei, cele doua parti negociaza in prezent structura unei potentiale tranzactii, dar nu exista nicio certitudine ca Viterra, controlat de gigantul elvetian Glencore, va ajunge la un acord cu Bunge.

Actiunile Bunge au inchis sedinta de joi la maximul ultimilor trei saptamani, 93,61 dolari pe actiune, ceea ce confera acestei companii o va loare de piata de aproximativ 14,1 miliarde de dolari.

Orice tranzactie intre Viterra si Bunge va fi urmarita cu atentie de organismele de reglementare, in conditiile in care tranzactiile cu grau, porumb si soia boabe sunt deja concentrate in mainile catorva mari jucatori mondiali, ceea ce genereaza ingrijorari cu privire la securitatea alimentara.

Anul trecut, Bunge a fost cel mai mare exportator de porumb si soia din Brazilia, cea mai importanta sursa mondiala de produse agricole necesare pentru a produce nutret pentru animale si biocombustibili. La randul sau, Viterra a fost al treilea mare exportator de porumb si al saptelea mare exportator de soia boabe.

O fuziune cu Viterra ar impulsiona afacerile Bunge, care in 2022 a avut venituri de 67,2 miliarde de dolari, aducandu-le mai aproape de cele ale rivalului Archer-Daniels-Midland Co, care anul trecut a avut afaceri de aproape 102 miliarde de dolari.

Glencore a preluat Viterra pentru 4,5 miliarde de dolari in 2012, intr-o tranzactie de pe urma careia a dobandit active in domeniul cerealelor in Canada si Australia. Patru ani mai tarziu, Glencore a vandut o parte din participatia sa la Viterra catre Canada Pension Plan Investment Board si British Columbia Investment Management Corp.

Viterra a facut valuri in presa in 2017 cu incercarea sa esuata de preluare a rivalului Bunge, care la acea data era evaluat la 11 miliarde de dolari.

Sub conducerea directorului general Greg Heckman, Bunge a inceput in ultimii ani sa isi scada costurile si sa vanda active neperformante. La inceputul acestui an, Greg Heckman declara ca toate optiunile sunt posibile.

Archer Daniels Midland Co, Bunge, Cargill Inc si Louis Dreyfus Co., regrupate popular sub acronimul ABCD, sunt cele patru mari grupuri care domina industria mondiala a tranzactiilor cu cereale. Traderii de cereale fac profit din achizitionarea, vanzarea, stocarea si transportul recoltelor.