Food

Piata de ciocolata din Romania ar putea creste cu 10% in urmatorii 3-4 ani

Piata de ciocolata din Romania are un potential de dezvoltare imens, iar estimarile arata ca ar putea creste cu aproximativ 10% in urmatorii 3-4 ani, potrivit unui studiu de profil prezentat in cadrul Targului “Chocolate Saga Festival”.

Desi contextul economic actual este inca incert pentru industria alimentara, consumul de ciocolata a ajuns la valoarea anterioara pandemiei inca din 2021. “Piata de ciocolata din Romania, reprezentand productia nationala plus importurile, de aproximativ 35.000 de tone anul trecut, reprezinta astazi un total de aproximativ 52.000 de tone, in usoara scadere fata de 2021, dar in proces de crestere in acest moment. Previzionam o crestere de aproximativ 10% in urmatorii 3-4 ani”, a spus Alina Duluman, Puratos Romania.

Mai mult decat atat, consumul de ciocolata premium a crescut cu peste 40% in 2022 fata de 2021. In acelasi timp, productia din Romania reprezinta doar 0,04% din productia totala romaneasca, mai ales dupa ce Nestle si-a inchis fabrica din Timisoara ca urmare a pandemiei.

Organizatorul Chocolate Saga Festival considera insa ca potentialul de dezvoltare al acestei industrii este imens. “Tocmai prin prisma faptului ca a crescut consumul de ciocolata la nivel national si ca nu exista decat 2 fabrici in Romania, detinute de capital strain, credem ca potentialul de dezvoltare al acestei industrii este imens”, a spus Adina Istrate, organizator Chocolate Saga Festival.

Pe de alta parte, Romania se aliniaza trendului international de a consuma produse sanatoase, din ingrediente naturale, tendinta ce da valoare si crestere exponentiala produselor de nisa. “Evident ca, in continuare, cea mai mare pondere o va avea productia de masa si desfacerea catre retail, dar cred cu tarie ca ne aflam de-abia la inceputul dezvoltarii acestei nise. Aceasta este prima conferinta de presa din Romania in care se vorbeste exclusiv de piata produselor din ciocolata, dar este posibil ca in 4 ani sa vedem aici, alaturi de noi, un numar dublu de producatori de nisa, talentati si dedicati”, a sustinut Chef Stefan Nita, owner RA.I by Chef Stefan Nita.

Prin programul Cacao Trace, adus de Puratos in Romania in anul 2016, prin care isi ia angajamentul de a returna 10 eurocenti din fiecare kilogram de ciocolata sustenabila vanduta direct comunitatilor de fermieri care traiesc din agricultura cu cacao, s-au strans, in ultimii 3 ani, doua milioane de euro la nivel global, bani cu care s-au construit scoli, spitale si au fost ajutati 9.000 de fermieri si familiile lor.

“Romanul consuma de la an la an tot mai multa ciocolata, iar cele mai mari cresteri de consum se vad pe piata de ciocolata de nisa, cat mai naturala, artizanala si premium. Vorbim, asadar, despre un public care pune pret pe calitatea vietii si e pacat sa nu exploatam aceasta oportunitate. Cum? Prin organizarea unor astfel de evenimente care sa aduca laolalta cat mai multi producatori care sa isi creeze o retea de business cat mai puternica, prin campanii de constientizare in randul publicului, capabil acum sa inteleaga diferenta dintre o ciocolata de buna calitate si una premium, dar si prin adaptarea produselor producatorilor la nevoile actuale ale clientilor”, a adaugat Andreea Ilina, organizator Chocolate Saga Festival.

De asemenea, organizatorii targului au subliniat ca isi doresc sa construiasca un targ care sa creasca valoarea productiei de ciocolata in industria romaneasca si promit o noua editie in toamna acestui an. “In acest moment, ne uitam la o piata minuscula si la un public enorm. Dupa cum stiti, cererea regleaza piata. Toate incep cu un prim pas – in cazul nostru, Chocolate Saga. Avem deja rezervata locatia pentru editia din toamna si vrem sa construim un targ care sa creasca valoarea productiei de ciocolata in industria romaneasca”, a mai spus Adina Istrate.

Peste 30 expozanti din domeniul ciocolatei, de la producatori autohtoni de ciocolata premium, la producatori de cosmetice pe baza de cacao, inghetata artizanala si vinuri, au fost prezenti intre 26 si 28 mai, la Chocolate Saga Festival, strada Ion Ghica nr. 13, in Centrul Vechi al Capitalei.

Cele trei zile de targ au inclus, pe langa expozitia cu vanzare, 10 demonstratii live facute de unii dintre cei mai mari maestri ciocolatieri din Romania, ce vor delecta vizitatorii targului cu statui din ciocolata, praline delicioase si decoratiuni din ciocolata maleabila. De asemenea, bucurestenii au putut degusta intr-un festival al boabelor de cacao cea mai buna pralina din lume, 100% romaneasca, care a fost creata de Carmela Dragomir, dar si delicii vegane si fara zahar sau au putut cumpara cosmetice din cacao.

Desi ciocolata nu este un afrodisiac, asa cum credeau aztecii, contine fenil etilamina (PEA), o substanta naturala care stimuleaza aceeasi reactie in organism ca si indragostirea. Un studiu din 2004 realizat la Londra a constatat ca 70% dintre oameni si-ar dezvalui parolele in schimbul unei tablete de ciocolata.