Import/Export

Tarifele vamale pentru importurile din Ucraina raman suspendate pana in iunie 2024

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit, joi, sa prelungeasca suspendarea tuturor tarifelor vamale, cotelor si masurilor de aparare vizand exporturile Ucrainei in UE pentru inca un an, pana in luna iunie 2024, dupa ce au indepartat un embargou cu privire la importurile de cereale impus de unele state UE, transmite Reuters.

Consiliul Uniunii Europene, care regrupeaza guvernele statelor membre, a postat pe Twitter ca ministrii europeni ai Comertului au convenit aceasta prelungire joi, la o reuniune.

Uniunea Europeana a eliminat tarifele vamale si alte restrictii pentru o perioada initiala de 12 luni, incepand cu luna iunie 2022.

Suspendarea tuturor tarifelor vamale pentru exporturile Ucrainei in UE a declansat plangeri din partea organizatiilor fermierilor, culminand cu decizia din luna aprilie a Poloniei si Ungariei de a interzice unele importuri de cereale din Ucraina. Tarile membre din Est au devenit rute de tranzit pentru cerealele din Ucraina care nu mai pot fi exportate prin porturile de la Marea Neagra.

Inca dinainte de invazia declansata de Rusia in luna februarie a anului trecut, Ucraina a beneficiat de eliminarea unei mari parti din tarifele UE, in unele cazuri cu perioade de tranzitie, conform acordului de liber schimb UE-Ucraina care a intrat in vigoare in 2016.

Cu toate acestea, pana in 2022, UE a mentinut un pret minim la fructe si legume precum si tarife si cote la alte produse agricole sensibile precum carne, lactate, zahar si unele cereale.

Cinci state vecine cu Ucraina (Ungaria, Polonia, Bulgaria, Romania si Slovacia) vor interzice vanzarile pe piata interna pentru anumite cereale din Ucraina, dar vor permite tranzitul lor pentru a fi exportate in alta parte.

Parlamentul European a sprijinit deja propunerea care vizeaza suspendarea tarifelor vamale pentru importurile din Ucraina.