MADR

MADR aproba o schema de ajutor pentru productia de energie regenerabila destinata producatorilor

La data de 12 mai 2023, a fost publicat Ordinul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 70/2023 prin care se instituie o noua schema de ajutor de stat, finantata din Fondul pentru Modernizare, cu un buget total de 500 milioane EUR care se va implementa in perioada 2023-2028, conform EY Romania.

In baza acestei scheme, se vor lansa mai multe apeluri de proiecte, cu un buget mediu anual de 150 milioane EUR, cu scopul de a finanta noi capacitati de productie a energiei solare si eoliene, dar si a capacitatilor de stocare a energiei produse de aceste instalatii.
Beneficiari eligibili sunt companiile care desfasoara activitati in baza claselor CAEN 01 – Agricultura, vanatoare si servicii conexe, 10 – Industria alimentara si 11 – Fabricarea bauturilor. Acestia trebuie sa consume minim 70% din energia produsa de noile instalatii.

Pana la 1 milion de euro/MW pentru proiecte solare
Valoarea maxima a finantarii nerambursabile variaza in functie de tehnologie si puterea instalata, plafonul fiind de 1.000.000 EUR/MW pentru centrale fotovoltaice de maxim 1 MW, si 500.000 EUR/MW pentru centrale fotovoltaice cu putere mai mare de 1 MW. Pentru energie eoliana, plafoanele sunt cu 40% mai mari pe fiecare dintre cele doua segmente de putere.

Principalul criteriu pentru departajarea proiectelor va fi valoarea grantului solicitat, acordandu-se cel mai mare scor proiectelor care solicita cel mai mic grant / MW. Acest criteriu va cantari 70% din punctajul total. Celelalte criterii vor fi definite in Ghidul solicitantului, care urmeaza sa fie publicat de Ministerul Agriculturii.

Deocamdata, nu a fost anuntat un calendar pentru lansarea primului apel, insa in ordinul aprobat se mentioneaza ca derularea si implementarea schemei va incepe dupa aprobarea finantarii acesteia de catre Banca Europeana de Investitii.

Energie regenerabila in industrie
Investitiile in energie regenerabila pentru autoconsum sunt importante pentru toate companiile din industrie, in special pentru cele din sectorul agricol si alimentar, deoarece costurile cu energia electrica se transpun in preturile finale ale produselor, iar cele doua sectoare vizate de prezenta schema sunt responsabile pentru fabricarea unor produse de baza. Ca urmare, eficientizarea si reducerea costurilor acestor companii ar putea contribui la diminuarea presiunii asupra preturilor. Un element care contribuie la aceasta eficientizare este instalarea de capacitati de stocare, care vor oferi beneficiarilor posibilitatea de a utiliza o cantitate cat mai mare din energia pe care o produc fara a tranzita reteaua de distributie, evitand astfel costuri suplimentare.

In prezent, pretul pentru energia electrica este plafonat pentru operatorii economici din domeniul industriei alimentare, precum si pentru cei din domeniul agriculturii si pescuitului la valori intre 1 si 1,3 lei/kwh, in conformitate cu legea 357/2022, ceea ce ofera o stabilitate in industrie. Cu toate acestea, plafonarea se va incheia in luna martie 2025. Pana la acea data, daca schema ar fi implementata in perioada urmatoare, ar exista timp pentru montarea si punerea in functiune a noilor instalatii de energie regenerabila, care vor contribui la diminuarea costurilor cu energia electrica dupa ridicarea plafonului, evitand astfel un nou val de inflatie.

Un alt beneficiu pe care il aduce implementarea schemei de finantare propusa de Ministerul Agriculturii este diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera prin cresterea procentului de energie regenerabila in mixul energetic national, contribuind astfel la obiectivele Romaniei si ale Uniunii Europene privind decarbonizarea. In plus, descentralizarea productiei de energie electrica prin aducerea locului de productie aproape de locul de consum are un impact pozitiv asupra gradului de incarcare a retelelor de transport si distributie a energiei electrice, asigurand capacitati pentru noi producatori si consumatori la nivelul infrastructurii existente.

Pregatirea aplicatiilor
In cazul unor apeluri similare, solicitantii au avut la dispozitie o perioada de numai 2-3 luni pentru pregatirea si depunerea aplicatiilor de la momentul anuntarii apelului, ceea ce se poate dovedi dificil sau chiar imposibil, in cazul in care pregatirea documentatiei necesare nu este demarata din timp.

Schema publicata nu cuprinde detalii referitoare la continutul dosarelor care se vor depune, insa, pe baza experientei cu alte scheme de finantare, sugeram companiilor interesate sa verifice documentele cu privire la drepturile asupra imobilului unde se vor amplasa noile centrale regenerabile, sa demareze realizarea studiilor de fezabilitate si a analizei cost beneficiu, precum si procesul de aprobare interna a proiectului, astfel incat sa fie pregatite sa finalizeze documentatia intr-un termen destul de scurt in momentul lansarii apelului de proiect.

In concluzie, schema de finantare a energiei regenerabile aprobata de MADR reprezinta o oportunitate importanta pentru industrie. Implementata in timp util, aceasta schema ar putea avea efecte pozitive in ceea ce priveste inflatia, contribuind totodata la un mediu mai curat, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera generate de energia produsa din surse conventionale.

Autori: Mihai Draghici, Director, Consultanta, EY Romania, Alexandru Balan, Senior Manager, Consultanta, EY Romania si Larisa Bucur, Manager, Consultanta, EY Romania