Food

Decizie: Emmentaler nu este un produs exclusiv elvetian

Tribunalul General al Uniunii Europene a decis ca producatorii elvetieni de branza “Emmentaler” nu pot avea drepturi exclusive asupra acestei marci, transmite Bloomberg.

Organizatia profesionala Emmentaler Switzerland dorea sa obtina un statut protejat pentru termenul “Emmentaler” in UE astfel incat numai producatorii elvetieni de branza sa poata utiliza acest termen. Pentru a obtine acest statut, Emmentaler Switzerland a demarat o actiune impotriva Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala(EUIPO), care a respins insa cererea de inregistrare.

Ulterior, Emmentaler Switzerland a introdus o cale de atac, care a fost respinsa de Camera a doua de recurs a EUIPO, pentru motivul ca marca solicitata era descriptiva.

Potrivit Tribunalului General al Uniunii Europene, Asociatia Emmentaler Switzerland nu a putut infirma faptul ca o cantitate semnificativa de branza produsa in Germania a fost comercializata sub denumirea Emmentaler, fara o referinta la Elvetia. In 2016, aproximativ 135.000 de tone de branza Emmentaler a fost produsa in Germania, din care o parte importanta a fost vanduta local si nu exportata, sustine Tribunalul.

“Dat fiind ca marca solicitata este descriptiva pentru un tip de branza pentru publicul relevant german si nu este perceputa ca o indicatie a provenientei geografice a branzei respective, Tribunalul concluzioneaza ca aceasta nu beneficiaza de protectie ca marca colectiva”, se arata in decizia Tribunalului.

Branza devine un subiect favorit pentru judecatorii europeni care au de solutionat dosare privind marcile inregistrate. Anterior, judecatorii de la Luxemburg au decis in favoarea producatorilor spanioli de branza Queso Manchego precum si a producatorilor italieni de Parmigiano Reggiano, atunci cand au interzis producatorilor germani sa comercializeze propria lor versiune denumita Parmesan.