Lactalis a obtinut in instanta suspendarea amenzilor aplicate de Consiliul Concurentei

Curtea de Apel Bucuresti a admis cererile de suspendare a deciziei Consiliului Concurentei privind amenzile cominatorii formulate de catre Dorna Lactate si Covalact, dand astfel castig de cauza companiilor, a anuntat grupul Lactalis, proprietarul companiilor.
“Referitor la sanctiunile anuntate de Consiliul Concurentei din Romania, companiile Albalact, Covalact si Dorna Lactate au formulat actiuni in anulare si suspendare impotriva deciziilor pentru aplicarea amenzilor cominatorii. Curtea de Apel Bucuresti a admis cererile de suspendare a deciziei privind amenzile cominatorii formulate de catre Dorna Lactate si Covalact, dand astfel castig de cauza companiilor. Al treilea dosar de suspendare aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti va fi judecat in zilele care urmeaza”, se arata in documentul citat.
Potrivit sursei citate, companiile Albalact, Covalact si Dorna Lactate au prezentat Consiliului Concurentei, in cadrul inspectiei, toate documentele solicitate raportat la obiectul investigatiei si au facilitat accesul autoritatii la toate informatiile necesare conform solicitarilor inspectorilor de concurenta.
“In acest sens, societatile au acordat inspectorilor de concurenta accesul la toate documentele si/sau corespondentele accesibile Societatilor de la punctele de lucru si de la sediile inspectate, cu toata transparenta si conduita pe deplin conforma care se impun in acest caz. Apreciem ca acordarea accesului la alte informatii care nu apartin si nu sunt in controlul societatilor ce au facut obiectul inspectiei nu se afla in sfera de competenta juridica a companiilor noastre sau in limitele de competenta ale autoritatilor nationale, cu atat mai mult cand acestea vizeaza documente/corespondente aflate in controlul unor societati din afara Romaniei. Este important de mentionat ca amenzile invocate de catre Consiliul Concurentei nu au fost aplicate ca urmare a constatarii de catre Consiliul Concurentei a vreunei fapte anticoncurentiale savarsite de vreuna dintre companii”, subliniaza comunicatul.
Reprezentantii producatorului de lactate sustin ca vor colabora in mod transparent cu autoritatile si se vom conforma oricarei decizii finale a acestora.
Consiliul Concurentei a anuntat, recent, ca a sanctionat companiile Albalact, Covalact si Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, cu amenzi in valoare de 14,34 milioane de lei (aproximativ 2,9 milioane de euro) pentru ca au refuzat sa ofere acces la unele informatii in timpul inspectiilor inopinate derulate in cadrul investigatiei privind posibile intelegeri de stabilire a preturilor pe piata productiei si comercializarii de unt.
“Cand am lansat investigatia pe unt, am mers la procesatorii de lapte, printre care si Lactalis, dar Lactalisul e mare, are Albalact, Covalact si Dorna Lactate. Ei ne-au dat acces la acte, dar documentele au si un administrator francez, care e angajatul firmei-mama din Franta si n-au vrut sa ne dea acces la documentele lui, ca asa le-a spus mama din Franta, ca ne trebuie mandat in Franta si noi am constatat ca asta e o nesupunere la inspectie. Ca atare, am dat o amenda Lactalisului si i-am spus ca-i mai dam si 30.000 de euro pe zi pana primim acces la documente. Intre timp, se pare ca ne dau ceva acces. Deci, vom opri suma asta sa curga, de 30.000 euro pe zi, dar pe total este o amenda de aproape 3 milioane de euro pentru ca n-am avut acces deplin la informatii. (…) Le-am dat si amenda si le-am dat si amenda asta cominatoriu, deci pe fiecare zi, pana cand se supun cererii noastre. Nu inseamna ca-s vinovati, poate ca nu o sa gasim vinovati pentru unt, nu stiu fapta in sine daca va fi. Asta e o amenda procedurala, pentru ca nu s-au supus pe deplin inspectiei”, a explicat Chiritoiu, la o conferinta organizata la Sinaia.
Potrivit unui comunicat al autoritatii de concurenta, amenzile au fost aplicate astfel: Albalact – 9,91 milioane de lei (aproximativ 2 milioane de euro), Covalact – 2,45 milioane de lei (aproximativ 495.000 de euro) si Dorna Lactate – 1,97 milioane de lei (aproximativ 400.000 de euro).