Agricultura

Agroland Agribusiness raporteaza venituri de 19 milioane de lei in primul trimestru din 2023

Agroland Agribusiness (BVB: AAB), companie antreprenoriala romaneasca, parte a grupului Agroland, specializata in vanzarea de inputuri pentru agricultura, raporteaza venituri din exploatare de 19 milioane de lei in primul trimestru din 2023, o crestere cu 19% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit unui comunicat. In primele trei luni din acest an, cheltuielile au crescut cu 23% comparativ cu primul trimestru din 2022, din cauza presiunii inflationiste, rezultand astfel scaderea EBITDA cu 19%, pana la 1,2 milioane de lei, in timp ce profitul net a scazut cu 36% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, ajungand la 0,5 milioane de lei.

„Avand in vedere ca primul trimestru in agribusiness, in special pentru companiile care se ocupa cu inputuri, este marcat in primul rand de costuri, un inceput profitabil al anului este un semn pozitiv, mai ales considerand situatia volatila si dificila pentru fermieri din cel de-al doilea semestru al anului 2022. Asa cum a fost aprobat in Adunarea Generala a Actionarilor, din 28 aprilie 2023, pentru acest an, Agroland Agribusiness vizeaza vanzari nete de 81,8 milioane lei si un profit net de 3,2 milioane de lei. Obiectivul nostru este sa continuam dezvoltarea liniei de produse proprii, astfel incat sa putem oferi alternative de calitate produselor de pe piata, cu scopul de a creste fidelizarea clientilor. De asemenea, vom continua sa ne dezvoltam echipele de vanzari si de trading, pentru a continua sa fim aproape de clientii nostri si sa le oferim consultanta si oferte competitive la nivelul tuturor liniilor de business. Suntem increzatori ca avem capacitatea de a transforma in oportunitati provocarile din perioada urmatoare datorita echipei puternice pe care o avem, a produselor noastre inovatoare, precum si multumita partenerilor care au incredere in noi”, a declarat Florin Radu, Director General al Agroland Agribusiness.

In primul trimestru al anului, Agroland Agribusiness a facturat un numar de 320 de clienti, in crestere cu 23% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a consolidarii relatiei cu partenerii existenti, a cresterii vizibilitatii companiei si atragerii de noi clienti.

La nivelul veniturilor pe categorii, in primele trei luni din 2023, compania a inregistrat cea mai mare crestere la nivelul pesticidelor, o majorare cu 47%, pana la 6,4 milioane de lei. A doua cea mai importanta crestere a fost inregistrata la nivelul semintelor input, care au generat venituri de 6,1 milioane de lei, o crestere cu 3%. In primul trimestru din 2023, activitatea de trading de cereale a generat venituri de 2,1 milioane de lei.

In ceea ce priveste celelalte categorii, la nivelul fertilizantilor a fost inregistrata o scadere de 7%, pana la 7,1 milioane de lei, cauzata de volatilitatea preturilor care au crescut in cel de-al treilea trimestru din 2022, dar au scazut masiv in ultimul trimestru al anului trecut si au generat un comportament atipic din partea fermierilor. Acestia au decis sa nu vanda produsele recoltate, limitandu-si lichiditatile si, implicit, posibilitatea de a achizitiona fertilizanti.

In data de 14 iunie 2023, Agroland Agribusiness va plati dividendele catre actionarii care detin actiuni AAB la data de inregistrare de 26 mai 2023. Suma bruta totala a dividendului este de 843.750 lei din profiturile inregistrate in 2022, iar dividendul brut pe actiune este de 0,15 lei.