Romania este lider in UE dupa numarul de stupi de albine

In anul 2020, in fermele din Uniunea Europeana erau 8,1 milioane de stupi de albine, iar aproape 18,5% dintre acesti stupi erau in Romania, arata datele publicate vineri de Eurostat.
Conform acestor date, la nivel national, Romania avea 1,5 milioane de stupi de albine in 2020, mai mult decat orice alta tara membra UE. Pe locurile urmatoare se situeaza Italia si Grecia, ambele cu aproximativ un milion de stupi de albine fiecare, Spania si Bulgaria, cu aproximativ 900.000 de stupi de albine fiecare, si Portugalia (700.000).
La nivel regional, cel mai mare numar de stupi de albine era in regiunea Extremadura din Spania (300.200), urmata de regiunea de Nord a Portugaliei (257.040) si regiunea de Nord-Vest a Romaniei cu 250.510 stupi de albine.
Eurostat subliniaza insa ca aceasta nu este imaginea completa a numarului de stupi de albine din UE deoarece sunt luati in calcul doar stupii amplasati in ferme. Aceasta in conditiile in care in unele tari, precum Germania, stupii de albine nu sunt considerati o parte a fermelor agricole.
La data de 5 aprilie, Comisia Europeana a salutat initiativa cetateneasca europeana ‘Salvati albinele si fermierii! Catre o agricultura propice albinelor pentru un mediu sanatos’ si a recunoscut importanta sa, in special deoarece crizele interconectate legate de schimbarile climatice, poluare si pierderea biodiversitatii reprezinta provocari din ce in ce mai mari pentru agricultura si securitatea alimentara a Europei.
Potrivit Executivului comunitar, succesul initiativei cetatenesti este un semn clar al sprijinului public larg pentru actiuni in favoarea polenizatorilor, a biodiversitatii si a agriculturii durabile. In acest context, Comisia a solicitat Parlamentului European si Consiliului sa ajunga la acorduri rapide si ambitioase cu privire la propunerile legislative deja prezentate, care vor contribui la protejarea si refacerea polenizatorilor in Europa si la transpunerea in legislatie a ambitiilor cetatenilor.
Ziua mondiala a albinelor se sarbatoreste, in fiecare an, la 20 mai, in scopul evidentierii importantei albinelor pentru umanitate si necesitatii protejarii acestora dar si a altor polenizatoare. Data aleasa reprezinta ziua de nastere a lui Anton Jana (20 mai 1734 – 13 septembrie 1773), considerat un pionier si un expert important al apiculturii moderne.