Import/Export

Euronext se uita spre Romania pentru a-si extinde contractul futures pe porumb

Operatorul bursier european Euronext a anuntat ca se uita spre Romania, cel mai mare exportator de porumb din Uniunea Europeana, ca o zona de livrare fizica pentru contractul sau futures pe porumb, in cadrul unei initiative destinate cresterii activitatii pentru acest contract, transmite Reuters.

‘Inainte de extinderea Uniunii Europene spre tarile din Europa de Est eram exportatori neti, in prezent suntem importatori. Intrebarea care se pune este unde trebuie sa fim pentru a controla aceste livrari’, a declarat Nicholas Kennedy, director la Euronext, cu ocazia conferintei GrainCom.

Nicholas Kennedy a adaugat ca operatorul bursier european se consulta in continuare cu operatorii cu privire la cea mai buna modalitate pentru a dezvolta contractul sau futures pe porumb si ca analizeaza o noua extindere pe zona raului Rin, fara o oferi alte detalii.

Euronext a lansat deja doua noi puncte de livrare fizica pentru contractul sau futures pe porumb la Dunkirk, nordul Frantei, si Ghent, Belgia, in anul 2019, care se adauga punctelor initiale de livrare din sudul Frantei.

Cel mai probabil, punctul de livrare fizica din Romania va fi portul Constanta si va oferi porumb provenit din Uniunea Europeana, a mai spus Nicholas Kennedy.

Potrivit datelor provizorii anuntate de Institutul National de Statistica (INS), productia de cereale pentru boabe a Romaniei a scazut anul trecut cu 32,2%, respectiv cu 8,9 milioane de tone, de la 27,79 milioane de tone raportate in 2021 la 18,84 milioane tone in 2022, in principal din cauza scaderii randamentelor la hectar. Anul trecut, Romania a obtinut o productie de porumb boabe de 8,2 milioane de tone, de pe o suprafata de 2,47 milioane hectare, in timp ce in 2021 recolta a fost de 14,82 milioane de tone raportate de pe 2,54 milioane hectare.