Analiza

Vanzarile de terenuri agricole au scazut, dar preturile se mentin

Numarul tranzactiilor cu terenuri agricole inregistrate in perioada ianuarie – aprilie 2023 a scazut cu 37% fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa preturile se mentin, fiind inregistrate si cateva oferte de vanzare cu preturi record, de pana la 26.000 de euro pe hectar.

Seful Directiei pentru Agricultura a Judetului (DAJ) Arad, Ioan Martin, a declarat ca in perioada 1 ianuarie – 30 aprilie au fost inregistrate la sediul institutiei 1.278 de oferte de vanzare terenuri agricole, fata de 2.026 in aceeasi perioada a anului trecut.

Pretul de vanzare s-a mentinut la o medie de 7.000 de euro hectarul, fiind mai scump terenul din zona de ses, care se vinde cu 12.000 de euro hectarul, si mai ieftin cel din zona de deal, care se vinde cu circa 3.000 de euro.

Totusi, conform ofertelor de vanzare, au fost inregistrate unele recorduri la preturile din zona de ses. Langa orasul Pecica si aproape de autostrada A1, un vanzator cere 26.000 de euro pe hectar, tranzactie care inca nu s-a finalizat. O tranzactie incheiata arata insa un pret platit de 14.000 de euro pe hectar, tot in zona Pecica.

„Putem spune ca zona Pecica – Nadlac este cea mai scumpa din judet pentru ca terenurile agricole de acolo sunt foarte productive si exista o infrastructura buna”, a spus directorul DAJ Arad.

Alte zone in care pretul unui hectar este ridicat si ajunge la 13.000 de euro sunt Curtici, Santana si Chisineu-Cris.

Cu privire la numarul tranzactiilor in scadere, seful DAJ considera ca trendul se va mentine in urmatorii ani.

„Vor fi tot mai putine tranzactii cu terenuri agricole pentru ca in anii anteriori s-au vandut foarte multe. Multi proprietari de suprafete mici au vandut unor asociatii sau cooperative, s-au format exploatatii mari care sunt rentabile. Cei care vor mai vinde vor fi, in general, tot proprietari de suprafete mici, pentru care exploatarea poate sa nu fie atat de rentabila”, a spus Ioan Martin.

In tot anul 2022, DAJ Arad a inregistrat 5.147 oferte de vanzare terenuri agricole, dar se asteapta ca in 2023 numarul sa fie mult mai mic.

Cele mai multe oferte de vanzare au fost inregistrate la DAJ Arad in 2016 si 2017, in total aproximativ 16.000.