Asociatii

Fermierii romani protesteaza la Bruxelles, alaturi de agricultori din alte cinci tari

Agricultorii romani vor participa in data de 23 mai, la Bruxelles, la manifestul fermierilor si cooperativelor organizat de Grupul de la Visegrad extins, nemultumiti de problemele si dezechilibrele grave cu care se confrunta sectorul agroalimentar in contextul conflictului din Ucraina. Potrivit unui comunicat al Aliantei pentru Agricultura si Cooperare (AAC), manifestatia se va desfasura marti, intre orele 11:00 si 13:00, in zona Schuman, urmand sa fie prezenti 200 de participanti din 6 tari (Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria si Slovacia), iar 50 vor fi doar din partea Romaniei.

“Manifestul este consecinta nemultumirii si dezamagirii profunde a fermierilor si cooperativelor din tarile vecine Ucrainei in legatura cu solutia gasita de Comisia Europeana la problemele si dezechilibrele grave cu care se confrunta sectorul agroalimentar, pe fondul distorsiunilor de piata cauzate de acest conflict armat. Comertul international cu marfuri agroalimentare cu Ucraina a fost liberalizat pentru inca un an. Compensatia platita unor tari este cu mult sub nivelul necesar. Nu toate tarile din Europa Centrala si de Est afectate de liberalizarea comertului cu Ucraina sunt compensate. Subliniem sprijinul nostru pentru Ucraina, poporul ucrainean si fermierii ucraineni. Speram sa se incheie rapid conflictul militar neprovocat de Ucraina si sustinem acordarea de ajutor Ucrainei, dar un astfel de ajutor nu trebuie sa pericliteze viabilitatea si competitivitatea fermierilor din Uniunea Europeana sau sa conduca la lichidarea acestora”, se arata in comunicatul Aliantei pentru Agricultura si Cooperare.

Reprezentantii organizatiei agricole sustin ca situatia actuala este grava, fermierii din tarile mentionate confruntandu-se in prezent cu o scadere rapida a preturilor si cu o lipsa a cererii de cereale si seminte oleaginoase din cauza unui exces al ofertei fata de cerere. Stocurile sunt la 150% din nivelul tipic pentru aceasta perioada a anului, iar urmatoarea recolta incepe in doua luni si exista o posibilitate reala sa nu aiba cui sa vanda si sa nu fie loc de depozitare pentru cerealele si semintele oleaginoase din recolta viitoare, atrag atentia reprezentantii fermierilor.

Potrivit acestora, culoarele de solidaritate nu functioneaza, situatia fiind cauzata, in principal, de importul fara taxe vamale pentru produsele agricole ucrainene care intra in Uniunea Europeana, unde au fost importate grau, porumb si soia, chiar daca acestea erau destinate tarilor terte sau cumparatorilor traditionali de produse ucrainene.

“Europa Centrala si de Est este inundata de productia ucraineana. Prin urmare, acestia vor cauta alternative de depozitare sau alte optiuni de comercializare, cu pretul unor conditii comerciale mai proaste. Intr-un termen atat de scurt, nu exista nicio posibilitate reala de a creste capacitatea de depozitare, cel putin nu fara a compromite parametrii de calitate ai productiei si, in principal, capacitatea acesteia de a rezista la mucegai si daunatori. Aceasta situatie poate avea cel mai mare impact, in special asupra fermierilor mai mici”, avertizeaza reprezentantii AAC.

De asemenea, ei mentioneaza ca nu fermierii au provocat si nici nu au exploatat in mod intentionat situatia pietei anul trecut, deoarece ei nu pot influenta pretul final la destinatia finala a produsului lor si in acest moment nu pot influenta nici situatia pietei.
“Nici fermierii ucraineni nu beneficiaza. O mare parte din graul ucrainean si alte produse agricole nu au ajuns in tarile cu o dependenta ridicata de importurile de alimente, ci pe piata europeana, fara a indeplini parametrii de calitate stricti si fara a fi cultivate cu acelasi respect pentru mediu pe care Uniunea Europeana il cere agricultorilor. Avand in vedere ca produsele agricole de baza sunt importate in Uniunea Europeana nu de catre fermieri, ci de catre comercianti, aceasta preluare partiala a pietelor noastre nu este nici macar in beneficiul fermierilor ucraineni (cei pe care ar trebui sa-i ajute culoarele de solidaritate), care primesc doar o fractiune din pretul real”, atrage atentia organizatia mentionata.
O alta problema majora este legata de faptul ca, odata ce marfurile trec granita in Ucraina, acestea trec pe piata unica libera a UE, fiind foarte dificil de a distinge destinatia lor finala. Nici macar statisticile oficiale nu pot sa reflecte realitatea, deoarece exista speculatii cu privire la reambalarea marfurilor sau amestecarea deliberata a graului ucrainean si a altor cereale cu productia locala, pentru a respecta parametrii de calitate si a reduce riscul de a depista alimente nesanatoase in lantul alimentar, arata AAC in comunicat.

De asemenea, o alta situatie semnalata de agricultorii romani vizeaza cresterea numarului de camioane incarcate cu produse primare procesate (ulei, faina, malai, zahar), fiind nevoie in acest context de contingente in toate statele membre pentru a tine situatia sub control si pentru a nu duce la distrugerea industriilor din tarile din Europa de Est.

“Daca nu se iau masuri, va exista un blocaj total in urmatoarea campanie. Astfel, o multime de cantitati recoltate vor fi lasate si puse direct pe camp sau nu vor fi recoltate deloc, deoarece nu exista transport si nici spatiu de depozitare disponibil”, spun reprezentantii AAC.

In acest context, fermierii si cooperativele din Europa Centrala si de Est care participam la protestul din 23 mai 2023 la Bruxelles solicita restabilirea taxelor vamale si contingentelor la produsele agricole si alimentare ucrainene si extinderea listei de produse reglementate de regulamentele privind masurile preventive temporare referitoare la importurile din Ucraina pentru a include ouale, carnea de pasare, uleiul, faina, malaiul, zaharul, fructele si legumele, precum si prelungirea acesteia pana la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana.

“Este favorabil faptul ca importurile au fost interzise pana la 5 iunie 2023, dar ceea ce este in continuare ingrijorator este faptul ca acelor contracte deja in vigoare li s-a permis sa ramana necontrolate. In acest fel, nu putem avea o situatie clara cu privire la acestea, deoarece ele pot fi falsificate, adaugate cantitati suplimentare si antedatate. In cazul in care, dupa 5 iunie, interdictia de import in cele 5 tari este ridicata, solicitam cu insistenta extinderea impartirii riscurilor intre toate statele membre ale UE, astfel incat fiecare stat sa primeasca si sa utilizeze un contingent de produse agricole din Ucraina, direct proportional cu marimea tarii si a populatiei sale, astfel incat sa putem continua sa ajutam Ucraina si sa nu aducem tarile din Europa de Est in blocaj logistic, fermierii in faliment si colaps”, subliniaza reprezentantii organizatiei agricole din Romania.

Alte cerinte ale AAC vizeaza: extinderea listei tarilor care pot decide sa interzica introducerea anumitor marfuri agroalimentare din Ucraina pe pietele proprii cu Cehia, extinderea listei tarilor eligibile pentru pachete de compensare, inclusiv Rezerva de criza cu Cehia, crearea unui fond special pentru sprijinirea fermierilor din Europa Centrala si de Est, deosebit de afectati de consecintele invaziei rusesti in Ucraina, finantat in afara fondurilor alocate Politicii Agricole Comune, permiterea statelor membre din Europa Centrala si de Est sa aplice ajutor national in conformitate cu deciziile guvernelor lor.

Fermierii mai vor cresterea finantarii pentru construirea rutelor de transport, a infrastructurii de transport si a porturilor care sa permita tranzitul eficient al produselor agricole si alimentare din Ucraina catre porturile din Marea Baltica si Marea Neagra, sprijin financiar si de personal pentru serviciile fitosanitare nationale care examineaza produsele agricole importate, consolidarea mecanismelor de control a transportului pe culoarele de solidaritate si calitatii produselor transportate.

Nu in ultimul rand, organizatia agricola cere raspunsuri mai rapide din partea autoritatilor Uniunii Europene la situatia economica actuala din sectorul agricol si atingerea obiectivelor PAC fara reducerea competitivitatii producatorilor agricoli si impunerea concurentei neloiale asupra produselor agroalimentare din UE in detrimentul celor din afara UE – Reciprocitate.

Alianta pentru Agricultura si Cooperare este formata din patru organizatii, Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania – PRO AGRO, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) si Asociatia Forta Fermierilor (AFF).

Foto: Inquam Photos/ George Călin