Producatorii locali din Bihor, pregatiti sa colaboreze cu restaurantele

Jumatate din cei 20 de producatori locali prezenti miercuri, in Cetatea Oradea, la „Targul cu Sarg – mai bun, mai aproape, de la ai tai”, sunt deja pregatiti sa aiba o relatie comerciala cu restaurantele, a declarat organizatorul evenimentului, Remus Rosca, reprezentantul Clubului Rotary Insignis Oradea.
„Este un eveniment care faciliteaza interactiunea dintre producatorul agricol din Bihor si consumator – familie sau restaurante (HORECA). Am organizat o masa rotunda pentru a-si face cunoscute exigentele unii fata de ceilalti si speram intr-o colaborare HORECA si producatori locali pentru ca in perspectiva miza este sa construim o identitate gastronomica a judetului. Pornind de la resursele locului, specifice, pe care restaurantele sa le valorifice in bucatarie. Concluzia intalnirii a fost ca exista deschidere din partea ambelor parti sa colaboreze. Sunt anumite dificultati, in sensul de continuitate in livrare, dar deja la targ sunt o serie de producatori care sunt capabili sa indeplineasca cerintele celor din HORECA si care pot oricand sa livreze produse pentru industria ospitalitatii. Cam zece din ei ar fi pregatiti sa aiba o relatie comerciala cu restaurantele,” a declarat, pentru AGERPRES, Remus Rosca.
Cei 20 de producatori, exclusiv din Bihor, au adus spre prezentare, degustare si vanzare mezeluri, branzeturi, inclusiv de capra, paine, zacusca, legume si fructe, uleiuri presate la rece, gemuri, siropuri – cu sau fara zahar, miere, palinca si vinuri. La masa rotunda au participat si sapte reprezentanti ai unor restaurante.
„Oricand si la orice ora, Palinca Tramuta se poate comercializa in orice restaurant, cu certificat de conformitate, cu toate actele in regula. Au luat de proba, au spus ca vor studia, sa vedem ce se va concretiza. Pana acum, am reusit sa-mi vand palinca prin targuri, in tara, peste hotare, majoritatea fiind vanduta prin duty-free-urile din toate aeroporturile din tara,” a spus producatorul bauturii, Florian Chise.
Presedintele Asociatiei pentru cultura si civilizatia vinului „Millesime”, conf. univ. Dorin Popa, gazda evenimentului, a declarat ca forma de colaborare intre producator si restaurante sau hoteluri este o problema in zona micului producator, de a avea certificare, de a oferi cantitatea solicitata, in mod constant, la aceeasi calitate, dar si la pret de en-gros.
„Dar daca suntem o asociatie, se pot aduna cantitatile necesare de la mai multi producatori care au acelasi gen de produse. Problema este ca ar trebui sa fie asociatii zonale. Sunt initiative, ceea ce este imbucurator. Astazi a fost prima prima masa rotunda de acest fel, fiind un semnal atat pentru producatori, cat si pentru restaurante. Este o initiativa. Cei care au venit la targ sunt din mai multe zone. Ei si-au asumat cumva rolul de coagulator de gen. Trebuie sa isi dea seama ca nu sunt concurenti intr-o asociatie. Chiar au nevoie unul de altul pentru a asigura cantitatile necesare de produse,” a precizat Popa.
Tinerii Claudiu si Andreea Bodea au adus mai multe sortimente de paine cu maia, printr-o afacere de familie start-up.
„Painea noastra este mai deosebita pentru ca o facem cu maia naturala, pe care ne-o crestem singuri. Nu folosim absolut deloc drojdie, in locul ei ne facem maia din faina cu apa si sare, lasata la fermentat. Este cel mai antic produs, painea cu maia, de pe vremea egiptenilor, pentru ca mai demult nu exista drojdie”, s-au completat Claudiu si Andreea Bodea.
Pentru Radu Iova, de la carmangeria Casa Taranului, relatia cu restaurantele ar fi binevenita, avand in vedere ca, pana acum, isi transporta marfa cu o rulota tehnologica, pentru a putea circula in judet si a-si vinde produsele in pietele din Beius, Stei, Vascau.
In cazul patiseriei „Le dessert” din Stei exista o colaborare deja stabilita cu un restaurant din Oradea, numit sugestiv Origini, care foloseste doar materie prima de la producatori locali.
„Am avut cateva discutii cu reprezentantii HORECA. Sa vedem. Noi colaboram deja cu restaurantul Origini din Oradea, care foloseste doar materie prima locala. Avem o cofetarie cu spatiu de desfacere in Stei si livram pe comanda, dar ne ocupam si de evenimente, candy baruri, fruit baruri, cu prajituri ca la mama acasa,” a afirmat Dana Morar, din Leheceni.
„Targul cu sarg”, aflat la a patra editie, a fost organizat de Clubul Rotary Insignis Oradea, in Cetatea Oradea, avand ca scop promovarea producatorilor locali prin organizarea de targuri periodice.
„Foarte important, de fapt acesta este demersul esential, este sa avem produse din Bihor sanatoase si gustoase pentru consum. Este un deziderat in sensul ca inca mai avem mult de invatat, pe partea de tehnologie, pe agricultura ecologica, multi stiu, multi inca invata. Faptul ca este o intalnire initiata de colegii de la Rotary ne spune ca societatea trebuie sa se organizeze si sa-si rezolve problemele. Daca stam dupa administratie, riscul e sa stam mai mult si nu stiu daca, neaparat, si bine,” a conchis conferentiarul Dorin Popa.
Foto: Eugenia Paşca/AGERPRES