Analiza

Preturile alimentelor vor continua sa creasca

Preturile alimentelor s-ar putea mentine la un nivel ridicat pe parcursul anului 2023, avand in vedere ca exista riscuri legate de evolutia vremii, o cerere sustinuta si de nevoia de profituri tot mai mari ale companiilor din cauza inflatiei, potrivit unui analize realizate de o platforma de investitii.

“Exista in continuare riscuri in ce priveste preturile alimentelor care depind de evolutia vremii, a posibilitatii de a avea recolte proaste sau penurii de legume, a cererii sustinute si a nevoii de profituri mai mari ale companiilor din cauza inflatiei. Toate acestea ar putea mentine preturile la alimente la un nivel ridicat pe parcursul anului 2023. In Statele Unite, unde inflatia alimentara a crescut cu 8,5% din martie 2022 pana in martie 2023, Departamentul pentru Agricultura preconizeaza ca preturile la alimente vor continua sa urce si in 2023, desi intr-un ritm mai scazut, cu aproximativ 6,5% peste nivelul din 2022”, sustine analistul eToro, Bogdan Maioreanu.

Comparand datele din aprilie ale Romaniei cu cele ale tarilor din UE care au raportat deja cifrele privind inflatia, preturile alimentelor din tara noastra au crescut mai putin (+20%) decat cele din Ungaria, care s-au marit cu 39% in ultimul an. Peste noi se afla Estonia, Lituania si Letonia, insa in Franta preturile alimentelor au crescut cu 14%, cele din Grecia cu 11%, iar in Cipru cu doar 6%.

Potrivit sursei citate, majoritatea preturilor europene se situeaza peste cresterea anuala de 7,7% a preturilor la alimente inregistrata in aprilie de Statele Unite.

“Pentru investitorii romani, recenta decelerare a inflatiei este o veste buna. Dupa cum reiese din sondajul eToro Retail investor Beat, inflatia este citata de investitori ca fiind principalul motiv de ingrijorare atat in acest trimestru, cat si pe parcursul intregului an 2023”, arata analistul.

Conform datelor pe aprilie, inflatia a incetinit pentru a zecea luna consecutiva in Statele Unite. In Europa, situatia este mai complexa, zona euro inregistrand o usoara crestere a preturilor, dar majoritatea tarilor europene prezinta o scadere semnificativa a ratei inflatiei, explica in analiza sa Maioreanu.

Cele mai recente date arata ca inflatia anuala in Romania a ajuns la 11,23%, un nivel care nu a mai fost inregistrat de mai bine de un an. Cu toate acestea, preturile alimentelor continua sa creasca mai mult decat cele ale produselor nealimentare, desi intr-un ritm mai lent decat anul trecut, si exista riscul ca mancarea sa se scumpeasca si in acest an.

“In ultimul an, preturile alimentelor in Romania au crescut cu aproape 20%. Campionii sunt zaharul, cu o crestere de peste 58%, urmat de unt (35%). Cresterea preturilor la zahar nu se limiteaza la Romania. Este un fenomen global. Uniunea Europeana este principalul producator mondial de zahar din sfecla, cu aproximativ 50% din cantitatea totala. Cu toate acestea, zaharul din sfecla reprezinta doar 20% din productia mondiala de zahar, restul de 80% fiind produs din trestie de zahar. Brazilia este cel mai mare producator mondial de zahar, urmat de India. Din nefericire, presiunile asupra preturilor zaharului vor ramane ridicate, deoarece industria preconizeaza o productie mai mica in acest an din cauza conditiilor climatice nefavorabile. In Europa, productia de sfecla de zahar va fi, de asemenea, mai mica din cauza secetei. Intre timp, consumul creste, iar o parte din recolta este redirectionata catre productia de etanol”, considera analistul eToro.

De asemenea, untul a inregistrat o crestere sustinuta a preturilor in ultimii doi ani. Pe pietele internationale, preturile au crescut cu peste 37% in 2021 si cu peste 43% in 2022, din cauza cererii crescute si a ofertei limitate. Dar inceputul acestui an aduce o scadere abrupta a preturilor.

“Untul cu 82% grasime a scazut la 463 de euro pe 100 kg in timp ce anul trecut, in aceeasi perioada, pretul a fost de peste 700 de euro pe 100 kg. Explicatia ar putea veni din evolutia vremii. Vremea racoroasa din nordul Europei reduce vanzarile din supermarketuri si consumul de produse pe baza de smantana, cum ar fi inghetata. Acest lucru face ca rezervele de smantana sa fie disponibile din abundenta pentru a fi transformate in unt, iar masinile de facut unt functioneaza la foc continuu. Dar preturile sunt inca la niveluri mai ridicate decat in 2020”, a aratat specialistul in analiza sa.

eToro este o platforma de trading si investitii fondata in 2007, si care permite tuturor sa investeasca in activele pe care si le doresc, de la actiuni la marfuri pana la active cripto, cu peste 31 milioane de utilizatori inregistrati.