Nestlé: Mai mult de un sfert dintre adulti nu consuma legume zilnic

Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare si bauturi din lume, pastreaza in permanenta contactul direct cu consumatorii produselor sale, urmarind sa identifice atat preferintele alimentare, cat si schimbarile in obiceiurile gastronomice si cele familiale ale romanilor. Sondajele pe diferite teme reprezinta un instrument eficient in identificarea acestor preferinte si obiceiuri, cum ar fi cel legat de decizia in familie cu privire la ”ce mancam azi”.
Astfel, cel mai recent sondaj Nestlé derulat in parteneriat cu Itsy Bitsy si Asociatia Parintilor Isteti in randul ascultatoarelor si ascultatorilor sai a relevat ca 65% dintre familiile cu copii decid impreuna cu cei mici care este meniul zilei. In 35% din familiile cu copii, decizia este luata de catre un adult, copiii nefiind atat de mult implicati.
In schimb, in aproape jumatate dintre familiile fara copii decizia cu privire la ”ce mancam azi” este luata de comun acord de catre membri. In alte 43% din familii, decizia este luata de doar unul dintre membri, iar in 6% din cazuri decizia apartine unui membru al familiei extinse, cum ar fi bunicii.
”Astfel de statistici sunt utile pentru promovarea corecta a conceptelor de alimentatie echilibrata ale Nestlé, precum NutriPortia, o metoda care te poate ajuta sa pregatesti mese echilibrate pentru copii si, in acelasi timp, gustoase pentru intreaga familie, tinand cont de doua principii esentiale: varietate si cantitate”, spune Nicoleta Tupita, dietetician autorizat si Manager Nutritie Nestlé South East Market.
Pe de alta parte, studiul realizat de Nestlé impreuna cu agentia de cercetari de piata Masmi, a constatat ca romanii obisnuiesc sa ia doua mese principale pe zi, plus o gustare. Micul dejun este consumat zilnic de 57% dintre adulti, dar in continuare 1 din 10 romani nu obisnuieste sa ia micul dejun. In randul copiilor, popularitatea micului dejun este mult mai mare, 70% dintre cei peste 10 ani luand micul dejun zilnic si peste 80% dintre cei sub 9 ani. Cina si pranzul sunt consumate zilnic de 70% dintre romani. Familiile cu copii tind sa fie mai organizati in ceea ce priveste orarul meselor principale, pe cand cei fara copii iau mesele principale mai tarziu. De exemplu, in familiile cu copii, cina este luata in intervalul 18:00-20:00, respectand mai mult recomandarile nutritionale privind orarul meselor fata de cei fara copii, care iau cina adesea dupa ora 21:00.
Mai mult de jumatate din respondenti incearca sa consume o masa echilibrata de doua pana la cinci ori pe saptamana, in timp ce aproximativ un sfert are zilnic pranzul si/sau cina echilibrata, iar un alt sfert rareori au mese echilibrate.
In continuare, consumul de fructe si legume nu este la nivelul recomandarilor, doar putin peste 20% dintre adulti si 30% dintre copii consuma 2-3 portii de legume sau fructe pe zi, fructele fiind mai populare la toate grupele de varsta studiate. Din pacate, 27% dintre adulti nu consuma legume zilnic, procent care se reflecta si la copiii peste 10 ani, in randul carora 32% nu consuma zilnic legume.
6 din 10 romani considera ca NutriPortia ii poate ajuta sa aiba mese mai echilibrate nutritional. NutriPortia este mai mult decat o farfurie, este o metoda nutritionala care te ghideaza spre proportiile potrivite din fiecare grupa de alimente pentru principalele mese ale zilei. Interiorul farfuriei e impartit in 3 parti care te ghideaza astfel incat jumatate din farfuria sa fie acoperita de legume si verdeturi, un sfert – de alimente bogate in proteine, iar un sfert – de cereale/paste/orez si alte surse de carbohidrati.
Pentru mai multe informatii despre NutriPortia, dar si retete si idei de trucuri pentru o alimentatie echilibrata, clic aici: https://www.nestle.ro/nutritie/articole.
Despre Nestlé
Grupul Nestlé este prezent in Romania din 1995, printre brandurile din portofoliul sau numarandu-se NESCAFÉ, Nespresso, Nesquik, Chocapic, KitKat, Lion, JOE, After Eight, Maggi, Purina sau NAN. In Romania, Nestle s-a implicat si in initiative ecologice si de responsabilitate sociala. In ultimii 3 ani companii a plantat 75.000 de copaci, care vor contribui la atingerea obiectivului de net zero emisii de carbon pana in 2050.