Agricultura

Grup Serban Holding achizitioneaza o noua ferma in judetul Bacau

Grup Serban Holding (simbol BVB: GSH), companie antreprenoriala romaneasca activa in mai multe domenii din agricultura, anunta achizitionarea unei noi ferme in judetul Bacau si continua procesul de consolidare in acest judet. Ferma se intinde pe o suprafata de aproximativ 343.400 mp, iar in urma acestei achizitii, Grup Serban Holding ajunge sa exploateze aproximativ peste 12.500 de hectare de teren arabil cu accent pe cultura mare in sistem de agricultura regenerativa. Valoarea tranzactiei se ridica la 4 milioane de lei.

„Suntem incantati de achizitionarea acestei noi ferme, avand in vedere ca cele 343.400 mp sunt detinute in proprietate, includ o baza agricola proprie si sunt complet irigabile. Acest ultim aspect ne ofera o oportunitate unica de a diversifica si creste productia, totodata reducand riscurile asociate cu seceta. In cadrul acestei ferme urmarim sa implementam un sistem de dezvoltare legumicola in rotatie, cu un plan de culturi stabil format din cartofi si alte legume radacinoase, un pas care ne va permite sa crestem productia de legume cu aproximativ 7%. Totodata, aceasta investitie reitereaza angajamentul nostru de a practica o agricultura sustenabila si eficienta, ce va conduce la oferirea de produse de inalta calitate partenerilor nostri”, a declarat Nicolae Serban, Presedintele Consiliului de Administratie al Grup Serban Holding.

Grup Serban Holding este una dintre putinele companii de agricultura din Romania care a adoptat principiile sustenabilitatii chiar inainte de aparitia Pactului Verde European. Produsele companiei sunt certificate ISCC UE, demonstrand angajamentul companiei fata de cele mai recente tendinte de sustenabilitate. ISCC (International Sustainability and Carbon Certification) este un sistem global de certificare a sustenabilitatii, care acopera toate materiile prime sustenabile, inclusiv biomasa agricola si forestiera, materialele circulare si resursele regenerabile.

Anul acesta, Grup Serban Holding va continua dezvoltarea practicilor de agricultura regenerativa prin utilizarea tehnologiei no-till (fara perturbare a solului prin procesare), o caracteristica de baza a agriculturii sustenabile. Beneficiile pe termen lung ale acestei tehnologii includ reducerea costurilor de combustibil si a timpului de lucru cu pana la 50%, cresterea productiei cu pana la 10%, si conservarea solului si a apei din sol.

In 2022, Grup Serban Holding a inregistrat la nivel consolidat o cifra de afaceri de 534,4 milioane de lei, o crestere cu 11% fata de 2021, EBITDA de 67,9 milioane de lei, +27% si un profit net de 33,8 milioane de lei, o apreciere cu 10% fata de anul 2021. In ceea ce priveste productia vegetala si de comert, anul trecut, Grup Serban a inregistrat o cifra de afaceri de 412,7 milioane de lei, o crestere de 4% si un profit net de 27,8 milioane de lei, o apreciere de 10%.

Actiunile Grup Serban Holding sunt listate pe piata AeRO a Bursei de Valori Bucuresti incepand cu data de 28 februarie 2022 si se tranzactioneaza sub simbolul GSH. In prezent, compania are o capitalizare de piata de aproximativ 290 milioane de lei.