Food

Guvernatorul BNR: Vor scadea preturile, in special la legume, fructe si oua

Unele produse agroalimentare, in special legumele, fructele, ouale, vor avea scaderi de preturi, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului asupra inflatiei.

„Unele scaderi cred ca vor aparea. La legume-fructe, spre exemplu, am vazut ca au aparut preturile la cirese. La inceput de luna mai sunt trufandalele, asa se numesc in Romania, si de regula sunt mai scumpe. Deci, categoric ca unele produse agroalimentare mai ales legume, fructe, oua vor avea scaderi de preturi. Ca asa se intampla, sunt sezoniere. V-am prezentat niste grafice care ne dau speranta ca s-ar putea sa avem cel putin diminuari usoare de pret si la produsele care ne-au durut cam mult: untdelemn, ulei, uleiul comestibil. Da, dar la alte produse nu putem sa ne dam seama, ca ar trebui sa facem analize sectoriale, dar ceea ce aproape suntem siguri, nu o sa mai fie cresteri mari de preturi in perioada urmatoare. Acum, dumneavoastra spuneti asa: ne asteptam totusi la o o scadere importanta, perceptibila de preturi. Trebuie sa fim foarte atenti cand ne uitam la aceste miscari relative si la nivelul absolut al preturilor. Suntem in Uniunea Europeana si nu cred ca noi mai putem sa speram sa avem preturi mult mai ieftine in Romania la produse agroalimentare decat in restul Europei”, a spus Mugur Isarescu.

El a afirmat ca cineva trebuie sa faca o analiza asupra nivelurilor absolute ale preturilor la produse agroalimentare.

„Dupa calcule pe care le-au facut unele institutii internationale ale Uniunii Europene, preturile la produsele agroalimentare din Romania sunt cam 50-60% din media europeana, deci sunt mai scazute. Pe masura ce ne integram, inevitabil ne apropiem de ei. Inevitabil. Asta va spun eu, nu ca guvernator, va spun ca cercetator”, a sustinut guvernatorul BNR.