Bauturi

Cafeaua se scumpeste din cauza productiei mai scazute de boabe robusta

Criza costului vietii i-a impins pe iubitorii de cafea spre soiurile mai ieftine insa lipsa de boabe de cafea de tip robusta face din ce in ce mai dificila gasirea unei cesti de cafea ieftina, transmite Bloomberg.

Chiar daca multi iubitori de cafea prefera soiul arabica, de calitate superioara, soiul robusta este in mod normal mai ieftin pentru ca acest arbore de cafea este mai rezistent si are nevoie de mai putina ingrijire, astfel ca este mai usor de produs in cantitati mari. Soiul robusta este utilizat in mod frecvent la cafea de tip instant, espresso si cafeaua macinata vanduta in supermarketuri, produse care au inregistrat o cerere mare pe masura ce consumatorii atenti la preturi cauta alternative accesibile.

Cu toate acestea, principalii producatori de cafea robusta au dificultati in a tine pasul cu explozia cererii, astfel de preturile angro au atins saptamana aceasta cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani.

Pentru consumatorii din Germania, cea mai mare piata a cafelei din Europa, aceasta situatie are un efect semnificativ asupra preturilor de comercializare, soiurile de cafea de tip instant fiind cu aproape 20% mai scumpe decat in urma cu un an.

Sansele ca problemele globale cu aprovizionarea cu cafea robusta sa se reduca in viitorul apropiat sunt destul de mici. Analistii estimeaza ca Vietnamul, cel mai mare producator mondial de cafea robusta, a strans cea mai mica recolta din ultimii patru ani, din cauza ca fermierii s-au concentrat pe culturi mai profitabile precum avocado si durian, pentru a face fata exploziei preturilor la ingrasaminte dupa invazia ruseasca din Ucraina.

Culturile din Brazilia, al doilea mare producator mondial de cafea robusta, au avut de suferit de pe urma secetei si exista ingrijorari ca si productia Indoneziei ar putea avea de suferit de pe urma precipitatiilor abundente.

In pofida acestor obstacole, mai multe boabe de cafea robusta au fost exportate la nivel global in primele sase luni ale sezonului curent, comparativ cu ultimii trei ani, insa chiar si asa nu a fost suficient pentru a tine pasul cu nevoile mari. Potrivit Organizatiei Internationale a Cafelei livrarile de boabe de cafea robusta in perioada octombrie-martie au fost cu aproximativ 4% mai mari decat in aceeasi perioada in 2021-2022.

“Exista o cerere atat de mare, ca urmare a migratiei dinspre cafeaua mai scumpa, incat piata nu este satisfacuta nici macar de exporturile mai mari de cafea robusta”, spune Judith Ganes, care are o firma de consultanta specializata pe materii prime precum cafea la New York.

Inflatia de doua cifre in multe parti ale lumii a dus la cresterea facturilor la cumparaturi la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii, ceea ce i-a fortat pe unii consumatori sa se indrepte spre soiurile mai ieftine de cafea. In consecinta, cafeaua instant produsa din boabe robusta inregistreaza o crestere mai rapida decat alte segmente ale industriei, sustine Aguinaldo Lima, de la Brazilian Instant Coffee Industry Association. Ca urmare, o serie de mari companii precum Nestle SA sau Tata Coffee au raportat o cerere mai mare pentru cafeaua instant in ultimele lor rezultate trimestriale.