Import/Export

Aquila a raportat un profit in crestere cu 122%, in primul trimestru al anului

Profitul Aquila, companie specializata in servicii integrate de distributie si logistica pentru piata bunurilor de larg consum din Romania si Republica Moldova, a inregistrat un avans de 122%, in primul trimestru din acest an fata de aceeasi perioada din 2022, la 27 de milioane de lei.

Potrivit rezultatelor publicate marti de companie, veniturile au crescut cu aproximativ 93 milioane lei (+20%), de la 469 milioane lei in primele trei luni din 2022, la 562 milioane lei in acelasi interval din 2023, in timp ce marja bruta din vanzarea marfurilor a crescut cu aproximativ 26 milioane lei, (+1,4 pp), pana la 22,3%.

In structura veniturilor, toate cele trei segmente de afaceri au sustinut rezultatele companiei, inregistrand cresteri de 20% pe segmentul distributie, 13% pe segmentul logistica si 7% pe segmentul transport.

Ca evolutie a veniturilor din segmentul distributie, aceasta a fost determinata de cresterea organica in toate cele trei canale de vanzare: traditional (+37%), HoReCa (+31%) si benzinarii si magazine de proximitate cu (+23%). De asemenea, veniturile aferente brandurilor proprii, Gradena si La Masa, au avut un avans de 45% in primul trimestru al anului, pana la 18,7 milioane lei.

In acelasi timp, EBITDA a crescut cu 13 milioane lei si a ajuns, in perioada analizata, la peste 40 milioane lei, in crestere de 48%.

In ceea ce priveste sustenabilitatea, Aquila si-a propus ca tinta reducerea cu 10% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in anul 2026, fata de anul 2021, prin reinnoirea flotei, optimizarea rutelor de transport, eficientizarea operatiunilor logistice, cursuri de conducere defensiva pentru angajati, precum si utilizarea surselor alternative de energie.

Aquila opereaza in Romania si in Republica Moldova, cu un model de afaceri integrat, cu activitate in urmatoarele segmente de afaceri: distributie, logistica si transport. Compania vinde produse de larg consum in peste 67.000 de puncte de desfacere prin toate canalele de comert cu amanuntul al bunurilor de larg consum, care acopera peste 90% din piata.

Din noiembrie 2021, Aquila este listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ca urmare a unei oferte publice initiale in valoare de 367 milioane lei, cea mai mare oferta publica initiala derulata de o companie antreprenoriala romaneasca pe piata de capital locala. Actiunile companiei (simbol AQ) sunt incluse in indicele de referinta BET al Bursei de Valori Bucuresti si Global All Cap ai FTSE Russell.

Compania a obtinut nota maxima in cadrul evaluarii Vektor, efectuata de Asociatia Romana pentru Relatia cu Investitorii – ARIR, in baza a 12 criterii privind guvernanta corporativa si comunicarea cu investitorii.