Fructe

Primele cirese au aparut pe tarabe la pretul de 60 de lei kilogramul

Primele cirese din acest sezon au fost scoase la vanzare in Piata Centrala din Buzau la pretul de 60 de lei kilogramul, sunt aduse din Grecia si sunt cele mai scumpe fructe de pe tarabe.

Fata de de aceeasi perioada a anului trecut, cand un kilogram de cirese costa in jur de 100 de lei, preturile sunt ceva mai mici. Chiar si asa, cererea este destul de redusa, iar pentru a putea sa isi vanda marfa, comerciantii s-au gandit la oferte alternative.

‘Sunt aduse din Grecia, pretul este de 60 de lei kilogramul, dar vindem si la caserole cu pretul de 10 sau 15 lei. Nu prea avem vanzare. Sunt primele aparute pe piata iar preturile pentru oameni sunt ridicate’, a explicat Daniela, comerciant in Piata Centrala din municipiul Buzau.

Clientii spun ca prefera sa cumpere doua kilograme de carne sau capsuni mult mai ieftine si asteapta ca luna iunie sa vina cu o oferta mai bogata pe piata si cu preturi pentru toate buzunarele.

‘Am 40 de ani de munca si 1.500 de lei pensie, nu imi permit sa cumpar nici samburii’, a spus un pensionar, in timp ce o alta persoana aflata la cumparaturi a afirmat ca preturile cireselor sunt ‘normale la timpul acesta’.

‘Nu prea s-au facut, deocamdata mai asteptam, poate mai scad preturile’, a precizat clientul.

Specialistii din domeniul pomiculturii spun ca in acest an productia de cirese ar putea fi ceva mai mica fata de anul precedent, din pricina frigului care a afectat la inceputul primaverii pomii fructiferi.

‘Ciresele care au aparut acum pe piata sunt din spatii protejate, din import, mai mult ca sigur. Vorbim de soiuri timpurii. La noi momentan sigur se vor coace mai tarziu, pentru ca am avut parte de o primavara destul de rece. Am fost afectati de acel inghet de la sfarsit de martie, inceput de aprilie. Coacerea ar putea sa fie decalata cu cel putin o saptamana. La statiune avem ciresi cultivati pe 10 hectare de teren. Urmeaza sa stabilim exact in ce procent ar putea fi afectata productia din acest an’, a declarat Andrei Tabacu, inginer in cadrul Statiunii de Cercetare Pomicola Istrita – Buzau.