Legume

Ministrul Agriculturii ameninta fermierii cu taierea subventiilor in cazul in care folosesc substante toxice

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat, in contextul unei anchete care a scos la iveala faptul ca mai multi legumicultori ar fi pus pus in vanzare legume stropite cu substante toxice avand o concentratie de pana la de opt ori mai mare decat limita admisa, ca cei care procedeaza astfel nu vor mai beneficia de subventiile oferite prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Potrivit oficialului, autoritatile ii vor monitoriza pe cei care beneficiaza de sustinere financiara prin programe nationale pentru cultivarea legumelor in sere si solarii, astfel incat sa pe piata sa nu mai ajunga produse care nu sunt conforme din cauza continutului ridicat de substante chimice.

‘In primul rand, le-am spus-o foarte clar specialistilor din Autoritatea Fitosanitara sa urmareasca fiecare producator care are programul acesta de legume si sunt obligati prin actul acesta normativ sa verifice. Asta e primul lucru pe care trebuie sa il faca. In al doilea rand, sfatuiesc fermierii sa nu foloseasca aceste proceduri, intrucat ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia in viitor de sprijin din partea statului. Monitorizam si asemenea situatii trebuie sa le scoatem din practica acelora care urmaresc, prin mod artificial, sa mareasca viteza de desfasurare a proceselor biologice si sa castige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substante care nu sunt permise’, a declarat ministrul Petre Daea.

Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Buzau a informat recent ca au fost organizate mai multe perchezitii in judetele Buzau si Ilfov, in urma carora au depistat in flagrant un barbat care transporta sute de recipiente cu substante chimice provenite din Turcia.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, una dintre persoane ar fi procurat substantele respective avand o concentratie mai mare fata de cea admisa in Uniunea Europeana. Ceilalti doi suspecti, agricultori din comuna Glodeanu Sarat, cresteau gradual saturatia solutiei cu pana la de opt ori mai mult pentru a forta coacerea legumelor intr-un timp cat mai scurt, in scopul de a fi comercializate in perioada cand pretul acestora este mai ridicat. Dupa ce rosiile, ardeii si alte legume din solarii se coceau, erau vandute in depozite en-gros aflate in relatii contractuale cu hipermarketuri, astfel incat au existat cazuri in care legumele ajungeau la raft in categoria produselor BIO.

‘Lucrurile nu le poti controla in momentul in care ele pleaca pe retelele de distributie, dar noi trebuie sa urmarim lucrurile la producator si o facem, motiv pentru care aceste masuri pe care le-am luat le vom pastra printr-o monitorizare exacta a tuturor producatorilor din Romania’, a mai spus ministrul Agriculturii.

Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Buzau a anuntat, in acelasi context, ca termenul de incepere a controalelor din piete care ii vizeaza pe comerciantii de legume, stabilit pentru data de 1 iunie, a fost decalat cu doua saptamani dupa aparitia informatiilor potrivit carora legumele stropite cu substante toxice ar fi ajuns in comert.

‘Avand in vedere incidentul petrecut saptamana trecuta, Directia Sanitar Veterinara a dispus prin conducerea acesteia intarirea controalelor in directia productiei primare, in sensul ca vor decala controalele cu doua saptamani si vor incepe din data de 15 mai la nivelul productiei primare a legumelor, respectiv rosii’, a declarat Iulian Moca, purtatorul de cuvant al DSVSA Buzau.