Subventii

Fermierii care cultiva usturoi primesc ajutor de 6 milioane de euro

 Guvernul a adoptat o Hotarare prin care se aproba schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de sustinere a productiei de usturoi in anul 2023.

”Continuam acest Program demarat in anul 2019, care si-a dovedit din plin utilitatea asigurand o productie calitativa si cantitativa de usturoi romanesc pentru consum. Iata ca oferim predictibilitatea de care este nevoie pentru stabilitatea producatorilor si pentru asigurarea accesului consumatorilor la produsele romanesti, obtinute prin munca fermierilor nostri”, a declarat ministrul Petre Daea.

Schema se va aplica pe intreg teritoriul Romaniei in anul 2023, iar impactul bugetar este de 29,7 milioane de lei, reprezentand echivalentul a 6 milioane de euro.

Beneficiarii pot fi producatori agricoli persoane fizice, producatori agricoli persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale, producatori agricoli persoane juridice.

Pentru a obtine sprijinul financiar, beneficiarii trebuie sa utilizeze o suprafata cultivata cu usturoi de minim 3.000 mp si sa obtina o productie de minim 3 kg usturoi/10 mp. Cuantumul maxim al ajutorului este de 3.000 euro/ha si se acorda proportional cu suprafata efectiv cultivata.

Depunerea cererilor se va realiza pana la data de 31 mai inclusiv, iar valorificarea productiei se va face in perioada 1 iunie – 21 noiembrie inclusiv.

Documentele justificative, respectiv copia rapoartelor fiscale de inchidere zilnica/factura/fila/filele din carnetul de comercializare, se vor depune pana la data de 29 noiembrie inclusiv.