Food

Consiliul Concurentei: 18 dintre cei 23 de procesatori au fost de acord sa reduca pretul laptelui

Consiliul Concurentei anunta ca 18 dintre cei 23 de procesatori, respectiv 78%, participa la acordul voluntar temporar pentru reducerea pretului laptelui, acestia initiind deja renegocierea contractelor cu comerciantii, potrivit datelor analizate de autoritatea de concurenta.

‘Este un pas important faptul ca, inca din prima zi, au confirmat participarea la acord, alaturi de toate retelele comerciale, 78% dintre procesatori si sunt convins ca, in zilele urmatoare numarul acestora va creste’, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Astfel, din informatiile colectate de Consiliul Concurentei din platforma Monitorul Preturilor reiese faptul ca, in primele doua zile de la intrarea in vigoare a acordului, in rafturile magazinelor exista deja reduceri ale pretului laptelui romanesc, atat pentru cel de 1,5% grasime cat si pentru cel de 3,5%. Exista situatii in care reducerile sunt mai mici, deoarece nu s-au incheiat renegocierile contractelor intre retaileri si procesatori.

‘Faptul ca este un acord voluntar ofera mai multa flexibilitate pentru a tine cont de situatia specifica a fiecarei companii, astfel incat retailerii si procesatorii sa poata aplica si reduceri mai mari de 20%, asa cum am vazut ca exista in unele retele pentru anumite marci de lapte. Cred ca, in urmatoarele zile, vom vedea o reasezare a preturilor, pe masura ce se finalizeaza renegocierea contractelor, se epuizeaza stocurile existente. De asemenea, trebuie sa tinem cont de faptul ca in cazul in care un anumit sortiment de lapte era in promotie, deci avea pretul redus deja, nu i se va mai aplica o alta reducere’, a mai spus Chiritoiu.

Potrivit sursei citate, acordul voluntar intre retaileri si procesatori pentru reducerea pretului pentru laptele proaspat de consum a fost convenit la intalnirea cu premierul Nicolae Ciuca, reprezentanti ai fermierilor, ai procesatorilor din industria alimentara, ai Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania si ai Asociatiei Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania, pentru o perioada de sase luni, incepand cu data de 1 mai.

Astfel, reducerea de cel putin 20% a pretului la raft se va aplica laptelui de provenienta romaneasca care costa peste 7 lei/litru, fara sa fie inclus in vreo promotie, si se va imparti intre retaileri (minimum 10%) si procesatori (minimum 10%).

Consiliul Concurentei s-a implicat in actiunile de implementare a acestui acord pentru a indruma companiile interesate sa participe astfel incat sa nu riste incalcarea regulilor de concurenta. Astfel, acordul trebuie sa se desfasoare in parametrii stabiliti: negocierile sa fie bilaterale intre fiecare furnizor si fiecare retailer, acestia avand posibilitatea de a aplica discount-uri de cel putin 10%.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a transmis marti ca fermierii nu vor fi nevoiti sa vanda mai ieftin laptele procesatorilor, pentru a putea fi aplicata reducerea cu cel putin 20% a pretului la raft, insa acest lucru va fi urmarit saptamanal impreuna cu cei implicati pe lantul de productie si institutiile responsabile.