Romania va mai primi aproape 30 de milioane de euro de la Comisia Europeana

Romania va mai primi aproape 30 de milioane de euro de la Comisia Europeana pentru spijinirea fermierilor afectati de importurile de cereale ieftine din Ucraina, a anuntat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.
“Astazi am primit proiectul de regulament al Uniunii Europene. E prima data cand pun mana pe un document care spune cifra exacta. Va spuneam in momentul de inceput, cand am tot interpretat si dumneavoastra si noi toti ceilalti, care a fost decizia Uniunii Europene privind sumele date Romaniei, ca suma, in prima faza, este o suma mica si am solicitat schimbarea formulei de calcul. Iata ca astazi avem comunicarea ca suntem beneficiari a 29,73 milioane de euro, o suma mult mai importanta si eu zic corecta din punct de vedere al calculelor. Astfel, pe de o parte, se acorda un sprijin real fermierilor romani, pe de alta parte, este o analiza corecta a eforturilor pe care le-a facut Tara Romaneasca, stiind ce inseamna culoarele de solidaritate si impactul cerealelor si al fluxului de cereale pe piata Romaniei”, a declarat Petre Daea, la Digi 24.
In ceea ce priveste primele fonduri alocate Romaniei de catre Comisia Europeana, de numai 10,05 milioane de euro, pentru compensarea pierderilor economice datorate cresterii importurilor de cereale si oleaginoase venite din Ucraina si limitarea impactului dezechilibrelor pietei, Daea a precizat ca pana pe data de 11 mai se inregistreaza toate cererile de la fermierii care solicita sprijin.
“In primul rand, mai avem cateva zile pentru a inregistra toate cererile de la fermierii care solicita sprijin pentru prima transa la grau, stiindu-se ca avem actul normativ si iata ca suntem in plina desfasurare pana pe data de 11 mai, cand vom sti care sunt solicitantii si ce suma le revine pe fiecare tona de produs. Avem bani in cont. Din acest punct de vedere, lucrurile sunt in linie dreapta”, a subliniat ministrul Agriculturii.
Seful MADR a precizat ca asteapta ca suma decisa de CE pentru Romania sa apara in Jurnalul Oficial, dupa care va da drumul actului normativ astfel incat banii sa ajunga cat mai repede la fermieri.
“Avem 30 (milioane euro n.r.) in plus si cu inca 20 pana acum, iata ca sunt 50 de milioane (euro n.r.) pana la aceasta data. Suntem pregatiti cu actul normativ, cand va aparea suma in Jurnalul Oficial, dam drumul si la actul normativ al tarii, in asa fel incat banii sa ajunga cat mai repede la fermieri”, a subliniat el, precizand ca statul va dubla toate sumele primite de la CE pentru despagubirea fermierilor afectati de cerealele ieftine venite din Ucraina.
“Sigur, aceasta este solutia care este prevazuta in regulament, respectiv sa se suplimenteze de la bugetul de stat. Vom analiza aceasta situatie in functie de cererile pe care le depun fermierii si vom decide ca atare. Important este ca avem baza juridica si avem si aceasta suma de la Uniunea Europeana, care fara 70.000 de euro, nu sunt 30 de milioane (euro n.r.). O suma care spun eu ca este corecta, stabilita pentru pentru fermierii romani si din acest punct de vedere iata ca avem si confortul decizional pentru a putea sa venim cu sprijinul la fermieri”, a adaugat ministrul Agriculturii.
Intrebat daca Guvernul va suplimenta fondurile luna aceasta, Daea a mentionat ca incepand de miercuri va solicita starea stocurilor la porumb, floare soarelui si rapita si in functie de analiza realizata se va decide.
“Imediat, de maine, solicitam sa vedem care sunt stocurile la cele trei produse, ca vom da la porumb, la floarea soarelui si la rapita, si in functie de stocurile respective vom decide. Analiza urmeaza sa o facem pe parcursul solicitarii stocurilor si al trimiterii situatiilor de la judete. Lucrurile acestea sunt in dinamica si vor fi tot timpul in dinamica, cu atitudine corecta, exacta si necesara pentru fermierii romani”, a mai spus Petre Daea.
In data de 26 aprilie, ministrul Agriculturii a declarat ca in cadrul Consiliului AgriFish de la Luxemburg s-a decis ca Romania sa fie protejata prin decizia Comisiei Europene de interzicere a importurilor de grau, porumb, rapita si floarea soarelui din Ucraina, urmand sa primeasca suma cuvenita pentru a fi acordata fermierilor afectati.
De asemenea, seful MADR a sustinut ca Romania nu va primi cea mai mica suma din fondurile de 100 de milioane de euro pe care a anuntat CE ca le va acorda celor mai afectate tari de importurile de cereale din Ucraina, pentru ca formula de calcul “s-a schimbat in bine”.
Din primele fonduri alocate de CE cu acest scop, de 56,3 milioane de euro, Romaniei i-a revenit cea mai mica suma, respectiv 10,05 milioane de euro.
Fondurile extrem de mici alocate Romaniei au adus nemultumiri in randul fermierilor romani care au solicitat un mecanism real de sprijin pentru agricultori, in urma tranzitului cerealelor din Ucraina, care le-a adus pagube de sute de milioane de euro.