Food

O familie franceza a pus la punct un imperiu de 15 miliarde de dolari in domeniul lactatelor

Franta este tara unde traieste cel mai bogat om al planetei, cea mai bogata femeie si acum are si cea mai mare avere facuta din lactate, transmite Bloomberg.

Pe parcursul a trei generatii, familia Besnier a transformat o mica firma care producea branzeturi artizanale in Groupe Lactalis, una din cele mai mari companii alimentare ale lumii. Cei trei frati care detin Groupe Lactalis, Jean-Michel, 55 de ani, Emmanuel, 52 de ani, si Marie, 42 de ani, au acum o avere combinata de 14,7 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Averea lor o depaseste pe cea a canadianului Lino Saputo, fondatorul producatorului canadian de branza Saputo, si cea a americanului Jim Leprino, presedintele celui mai mare producator mondial de branza mozzarella, dar este mult mai mica decat cea a magnatului luxului Bernard Arnault, estimata la 205 miliarde de dolari, sau a mostenitoarei imperiului L’Oreal SA, Francoise Bettencourt Meyers, estimata la 94,7 miliarde de dolari.

Averea familiei Besnier este un exemplu al amprentei globale a miliardarilor francezi, care au transformat mici operatiuni in giganti industriali prin expansiune si achizitii. Franta a ajuns sa domine industria mondiala a luxului prin companii precum companii de familie precum LVMH si Hermes International, in timp ce familia Dassault are un cuvant de spus in industria aviatiei iar familia Saades in industria de shipping.

In ultimele saptamani au crescut insa presiunile aspra familiei Besniers in contextul inflatiei accelerate, astfel ca guvernul francez i-a incurajat pe producatorii de alimente sa reduca preturile.

“Trebuie sa vedem acest lucru in supermarketuri in cel mai scurt timp posibil”, a declarat saptamana trecuta premierul Elisabeth Borne.

Inflatia a dus la o crestere cu 28% a veniturilor Lactalis anul trecut, pana la 28,3 miliarde de euro, in timp ce costurile mai mari au redus profitul net cu 14% pana la 384 milioane de euro si marja de profit la 1,4%. Aceste performante au facut din Lactalis a zecea mare companie alimentara din lume, in functie de vanzari, devansand rivalul Danone SA dar in urma Heineken NV.