Investitii

Aquila si-a bugetat investitii de aproape 13 milioane de euro pentru anul in curs

Aquila, lider in servicii integrate de distributie si logistica pentru piata bunurilor de larg consum din Romania si Republica Moldova, cu aproape 30 de ani de experienta in aceasta industrie, si-a bugetat investitii de 12,7 milioane de euro pentru anul in curs, conform unui comunicat al companiei.

Din aceasta suma, Aquila a stabilit un plafon cumulat de 9 milioane de euro pentru incheierea de contracte de finantare tip leasing pentru echipamente de depozit si automatizari (in valoare de 1,4 milioane de euro) si mijloace de transport (in valoare de 7,6 milioane de euro). Bugetul a fost aprobat de catre Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor din data de 28 aprilie 2023.

“Ne-am asumat un angajament ferm de a reduce impactul asupra mediului prin reinnoirea flotei, optimizarea rutelor de transport, eficientizarea operatiunilor logistice, cursuri de conducere defensiva pentru angajati, precum si utilizarea surselor alternative de energie. Investitiile programate urmeaza strategia de sustenabilitate a companiei, prin care tintim reducerea cu 10% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2026, avand ca referinta anul 2021”, a declarat Catalin Vasile, CEO Aquila.

Flota Aquila are peste 1.600 de vehicule in total, o parte considerabila fiind dedicata transportului bunurilor din toate categoriile de temperatura (ambient, refrigerat, congelat), care opereaza national si international in peste 20 de tari din UE, Elvetia si Marea Britanie etc.

In prezent, 70% din flota Aquila este echipata cu motoare Euro 6, iar compania si-a propus sa inlocuiasca treptat masinile echipate cu motoare pe benzina si motorina, cu masini echipate cu motoare cu propulsie alternativa, pe GPL sau Hybrid.

Pentru anul 2023 Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor a decis aprobarea incheierii de contracte de finantare tip leasing, pentru investitii, cu incadrarea intr-un plafon total cumulat de 9 milioane de euro. Pentru mijloacele de transport contractele vor avea o durata maxima de 60 luni, o dobanda maximala Euribor +3,5% si un avans maxim de 15%.

Aquila opereaza in Romania si Republica Moldova, cu un model de afaceri integrat, cu activitate in urmatoarele segmente de afaceri: distributie, logistica si transport. Aquila vinde produse de larg consum in peste 67.000 de puncte de desfacere prin toate canalele de comert cu amanuntul al bunurilor de larg consum, care acopera peste 90% din piata. Portofoliul de produse integrat insumeaza peste 10.000 produse, marci consacrate din diferite categorii.

Compania a fost infiintata in anul 1994 de catre antreprenorii Alin Adrian Dociu si Constantin Catalin Vasile. Din noiembrie 2021 este listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ca urmare a unei oferte publice initiale in valoare de 367 milioane lei, cea mai mare oferta publica initiala derulata de o companie antreprenoriala romaneasca pe piata de capital locala. Actiunile companiei (simbol AQ) sunt incluse in indicele de referinta BET al Bursei de Valori Bucuresti si Global All Cap ai FTSE Russell.