Food

Laptele ar trebui sa se ieftineasca cu cel putin 20% in urma acordului dintre producatori si retaileri

Toti retailerii din Romania au fost de acord sa reduca, in mod voluntar, cu minimum 20%, pretul laptelui de provenienta romaneasca, incepand cu 1 mai, iar in perioada urmatoare vor negocia cu fiecare procesator cu care colaboreaza, a anuntat Consiliul Concurentei.

“Pe parcursul lunii mai vom vedea reduceri substantiale, la raft, ale preturilor laptelui proaspat, avand in vedere ca retailerii ne-au confirmat participarea la acordul voluntar. Posibil sa dureze cateva zile pana cand aceasta masura se va aplica in toate magazinele, tinand cont ca trebuie renegociate contractele cu fiecare producator si epuizate stocurile existente. Ne asteptam ca, in cele sase luni, cat este valabil acordul, sa creasca consumul. In plus, prognozele economice indica faptul ca inflatia se va reduce, iar astfel nu vom mai inregistra cresteri atat de mari ale preturilor alimentelor”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii de concurenta.

Potrivit sursei citate, acordul voluntar intre retaileri si procesatori pentru reducerea pretului pentru laptele proaspat de consum a inceput sa se aplice de la 1 mai, dupa cum s-a decis la intalnirea cu premierul Nicolae Ciuca a reprezentantilor fermierilor, procesatorilor din industria alimentara, Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania si Asociatiei Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania.

Astfel, reducerea de cel putin 20% a pretului la raft se va aplica laptelui de provenienta romaneasca care costa in prezent peste 7 lei/litru, fara sa fie inclus in vreo promotie, si se va imparti intre retaileri (minimum 10%) si procesatori (minimum 10%).

Autoritatea de concurenta s-a implicat in actiunile de implementare a acestui acord pentru a indruma companiile interesate sa participe, astfel incat sa nu riste incalcarea regulilor de concurenta.

Acordul trebuie sa se desfasoare in parametrii stabiliti: negocierile sa fie bilaterale intre fiecare furnizor si fiecare retailer, acestia avand posibilitatea de a aplica discounturi de cel putin 10%.

Consiliul Concurentei a precizat ca va monitoriza aceasta initiativa impreuna cu institutiile responsabile, precum Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), urmand sa utilizeze Monitorului Preturilor la Alimente, platforma online care afiseaza preturile produselor alimentare.

In functie de rezultatele monitorizarii, autoritatea de Concurenta va discuta cu reprezentantii Guvernului, pentru a vedea ce masuri se impun.