Agricultura

Daea: Romania nu va primi cea mai mica suma de la Comisia Europeana

Formula de calcul s-a schimbat in bine, iar Romania nu va primi cea mai mica suma din cele 100 de milioane de euro anuntate de Comisia Europeana, pentru sprijinirea tarilor celor mai afectate de importurile de cereale din Ucraina, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

‘Nu se va intampla, pentru ca s-a schimbat formula de calcul, asa cum a spus Petre Daea si s-a schimbat in bine, pentru ca am spus-o foarte clar atunci si este pentru prima data cand un ministru al Agriculturii Tarii Romanesti face aceasta afirmatie in fata Comisiei, spunand foarte clar ca acea formula deforma adevarul si realitatea. Ati vazut si interventia domnului presedinte care a doua a zi a spus-o cu ocazia desfasurarii lucrarilor la Consiliul European, ca nu prin calcule contabile putem sa evaluam situatia complexa, complicata si extrem de dificila in care ne aflam, iar efortul tarii trebuie sa fie onorat prin sume pe care le merita Romania si pe care le merita fermierii. Noi suntem in acest dispozitiv, vom fi in continuare in acest dispozitiv de a sprijini fermierii romani si a face ce trebuie pentru tara, dar cu reguli, cu norme juridice pe care nu trebuie sa le incalcam, pentru ca pe plan juridic este interpretativ si pot fi urmari mai dureroase decat acestea’, a spus Petre Daea intr-o conferinta de presa.

Intrebat ce suma ar putea primi Romania din cele 100 de milioane de euro anuntate de Comisia Europeana pentru sprijinirea tarilor celor mai afectate de exporturile de cereale din Ucraina, Daea a precizat ca nu va da un raspuns, pana cand nu va veni decizia.

‘Nu dau niciun raspuns pe aceasta suma. V-am spus-o foarte clar de la bun inceput, astept, si acum sunt convins ca la Comisia Europeana lucrurile sunt in regula si din acest punct de vedere sunt partial linistit, pentru ca astept cat mai repede decizia, in asa fel incat sa fim langa fermieri. Iata ce-i afara, este timp de semanat, este timp de irigat, este timp de lucrat in camp. Lucrurile acestea le-au inteles foarte bine, iar pe acest culoar al interesului national si al intereselor fermierilor romani, Petre Daea a fost tot timpul prezent atat in dialogul institutional, cat si in acela formal, in conditiile in care a semnat documente si a facut propuneri care sa fie luate in seama de catre institutiile Uniunii Europene’, a adaugat el.

Acesta a subliniat ca nu poate face speculatii pe acest subiect, mentionand ca nu este ‘purtator de vorbe sau la bursa zvonurilor’.
‘Petre Daea va va spune cand va avea aceasta suma comunicata printr-un act care sa dea posibilitatea s-o pun si in miscare in momentul in care vine, pentru ca sunt pregatit cu actul normativ. Nu am acest document. Eu nu speculez. Eu va spun lucrurile exacte. Asa am facut, asa fac si asa o voi face. Pe fermierii mei eu nu trebuie sa ii port cu vorba. Eu nu sunt purtator de vorbe sau la bursa zvonurilor. Eu sunt purtator de fapte, cu documente, cu decizii pe care trebuie sa le iau si pe care le anunt la timpul potrivit, in asa fel incat sa se cunoasca exact despre ce este vorba’, a mentionat seful MADR.

Ministrul Agriculturii a reiterat ca in urma Consiliului AgriFish de la Luxemburg s-a decis ca Romania sa fie protejata prin decizia Comisiei Europene de interzicere a importurilor de grau, porumb, rapita, floarea soarelui si ulei de floarea-soarelui din Ucraina, urmand sa primeasca suma cuvenita pentru a fi acordata fermierilor afectati, iar celelalte patru tari care au luat decizii unilaterale risca sa nu primeasca bani daca nu le vor ridica.

Intrebat ce face ministrul Agriculturii pentru a se asigura ca se vor aplica aceste masuri anuntate de CE, Daea a raspuns ca ‘statul roman functioneaza dupa reguli si dupa legi’.

‘Eu vreau sa va spun foarte clar, Petre Daea nu e purtator de jalbe. Petre Daea este purtator de comunicari institutionale. Asa am facut-o, asa o fac si asa o voi face. Eu nu ma duc cu jalba. Statul roman functioneaza dupa reguli si dupa legi. Aceasta este siguranta. In momentul in care apare aceasta decizie a Comisiei, nu mai trebuie sa mai apara altceva, alta siguranta in plus nu trebuie sa mai existe, decat aplicarea ei, asa cum cum a fost elaborata si cum a fost pusa in miscare. Din acest punct de vedere lucrurile sunt foarte clare’, a transmis el.

Comisia Europeana a alocat recent 56,3 milioane de euro pentru compensarea pierderilor economice datorate cresterii importurilor de cereale si oleaginoase venite din Ucraina si limitarea impactului dezechilibrelor pietei, Romaniei revenindu-i cea mai mica suma, respectiv 10,05 milioane de euro. Ulterior, Comisia a anuntat ca va mai aloca fonduri de 100 de milioane de euro pentru tarile cele mai afectate, urmand sa anunte cum vor fi impartiti acesti bani.

Fondurile extrem de mici alocate Romaniei au adus nemultumiri in randul fermierilor romani care au solicitat un mecanism real de sprijin pentru agricultori, in urma tranzitului cerealelor din Ucraina, care le-a adus pagube de sute de milioane de euro.