Agricultura

Analistii se asteapta la o revenire a productiei de grau in Romania

Romania, unul dintre cei mai importanti producatori de cereale din Uniunea Europeana, ar urma sa recolteze in acest an o cantitate de 10,35 milioane tone de grau, o revenire semnificativa fata de situatia de anul trecut, potrivit analistilor firmei franceze de consultanta Agritel, transmite Reuters.

Seceta si valurile de caldura din vara anului trecut au afectat culturile agricole din Romania si alte parti ale Europei, astfel ca productia de porumb a suferit o scadere semnificativa.

Insa ploile din acest sezon, inclusiv cele din luna aprilie, au ajutat la reducerea gradului de uscaciune care in toamna anului trecut a afectat insamantarile de grau, sustin analistii de la Agritel. Cu toate acestea, rezerva de apa ramane limitata in sud-estul Romaniei, iar precipitatiile care vor cadea in restul primaverii vor fi cruciale pentru randamentul final al culturilor, adauga firma franceza de consultanta.

Si alti analisti se asteapta, in acest an, la o imbunatatire a productiei de grau in Romania si alte parti din Europa de Est, ceea ce ar putea duce la mentinerea unor livrari mari, care potrivit unor state UE se datoreaza afluxului de cereale ieftine din Ucraina.

‘Vom avea o recolta buna. Ucraina va avea si ea o recolta buna pentru ca si la ei a plouat. Nu va fi o situatia prea buna pentru ca cele doua recolte se vor ciocni din nou’, spune Cezar Gheorghe, de la firma de consultanta Cezar Gheorghe.

Ca raspuns la presiunile venite din partea fermierilor si guvernelor, Comisia Europeana a propus restrictionarea temporara a tranzitului cerealelor din Ucraina prin cinci state membre din Europa de Est, inclusiv prin Romania, si oferirea de ajutoare pentru fermierii locali.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ca Romania va fi protejata prin decizia Comisiei Europene de stopare a importurilor de grau, porumb, rapita, floarea soarelui si ulei de floarea-soarelui din Ucraina si va primi suma cuvenita pentru a acorda banii respectivi fermierilor cat mai repede cu putinta.

Chiar daca ploile au imbunatatit conditiile pentru culturile de iarna, precum graul, in Ucraina, autoritatile si analistii se asteapta la o scadere semnificativa a productiei si exporturilor Ucrainei in urmatorul sezon 2023/24 din cauza perturbarilor provocate de razboi.

Agritel, parte a grupului Argus Media, a precizat ca trimis clientilor prognozele sale cu privire la recolta de grau a Romaniei la inceputul acestei luni, dupa un sondaj efectuat in randul producatorilor locali.