Apicultorii romani se revolta si cer stoparea importului de miere din Ucraina

Apicultorii romani solicita stoparea importului de miere din Ucraina, in conditiile in care Romania are excedent, dar si un sprijin financiar din ajutorul acordat de Uniunea Europeana, chiar daca suma de 10 milioane de euro este “apa de ploaie pentru agricultura Romaniei”.
“Cea mai mare problema pentru noi o reprezinta acum valorificarea produselor. Chiar daca productia a fost una modesta, nici in aceste conditii nu putem valorifica mierea, pentru ca exista aceasta concurenta neloiala intre ceea ce producem noi si ceea ce intra din spatiul extracomunitar, din pacate, la preturi foarte mici. Noi nu putem valorifica la fel, avand in vedere ca preturile de productie au crescut cu 30%-40%, preturile de achizitie au scazut in acelasi mod, cu 30%-40%, iar cererea pentru export a lipsit aproape de tot. De ani de zile avem aceasta concurenta neloiala, iar acum in contextul cu Ucraina este libertate si mai mare”, a declarat presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.
Potrivit acestuia, Romania importa peste 4.000 tone de miere din spatiul extracomunitar, care se vinde atat pe piata interna, cat si pe cea externa, amestecata cu alte categorii de miere, iar productia interna este foarte greu de valorificat.
“Cred ca anul trecut s-au importat si mai mult de 4.000 de tone de miere, iar exportul nostru a fost aproape de zero. Sigur nu toata mierea importata se consuma in Romania, dar oricum se amesteca cu alte categorii. Pot sa va spun ca am vazut la raft, inclusiv la doza, la pliculet, amestec din patru categorii de miere, respectiv din Romania, Ucraina, Moldova si China. Este un amalgam acolo, o nebunie totala. Acum a venit si aceasta iesire publica a Uniunii Europene, precum ca 40% din mierea importata este falsa, dar noi solicitam aceste lucruri, respectiv o etichetare corecta, de peste 10 ani si abia acum se pare ca vor face acest gest, dar este cam tardiv”, a subliniat el.
Reprezentantul apicultorilor romani a precizat ca a transmis Ministerului Agriculturii o adresa prin care au fost solicitate fonduri pentru apicultura Romaniei din ajutorul financiar acordat de UE pentru importurile ieftine de cereale din Ucraina, dar si integrarea mierii in acea categorie de produse agricole in care sunt si cerealele pentru care s-a cerut stoparea importurilor.
“In orice caz, daca nu se vor lua masuri asa cum se iau si cu cerealele, vom falimenta aceste stupine care inca mai produc, desi tinerii nu se mai apropie de aceasta meserie pentru ca nu aduce niciun venit. Am facut o adresa catre Ministerul Agriculturii prin care am solicitat ca in cazul in care vor fi alocate acele fonduri de la UE, acele 10 milioane de euro care sunt apa de ploaie pentru agricultura Romaniei, sa introduca si mierea si stupinele, adica sa intre si apicultura in aceasta categorie. Se poate vedea din datele statistice ce s-a importat din Ucraina si pe miere, in asa fel incat sa fim prinsi acolo. Se pare ca aceste sume vor fi mai mari si in aceste conditii ar fi bine sa ajutam un pic si apicultura, in contextul in care anul trecut a fost unul prost si ajutorul de minimis, care desi era prins in buget, nu s-a acordat. Deci, solicitarea noastra este ca si sectorul apicol sa fie integrat in aceasta solicitare de stopare a importurilor cum sunt si cerealele si alte produse alimentare si de a proteja productia autohtona”, a transmis presedintele ACA.
Potrivi sursei citate, in aceasta iarna au fost semnalate depopulari masive de albine la nivel national, iar ajutorul financiar care se da prin Programul National Apicol (PNA) fie pentru intretinerea stupinelor sau pentru diferite boli asigura necesarul doar pentru 25% din stupine.
“Programul National Apicol, pe care tot il obladuiesc ei nu asigura necesarul nici la 25% din stupine si din efective. Restul de 75% dintre apicultori si stupine nu beneficiaza. Oamenii nu mai au fonduri de unde sa intretina stupinele, plus ca a fost o depopulare si mortalitate masiva in aceasta iarna in aproape toate judetele din tara, ceea ce este un semnal de alarma. Iarna nu a fost una foarte grea, dar, din punct de vedere biologic, nu a fost corect, pentru ca albinele au depus matca tarziu, a crescut consumul, albina care trebuia sa eclozeze in martie-aprilie a eclozat la sfarsitul lui februarie si uite asa ne-am trezit ca au murit mai mult de jumatate in peste 10% din stupine, deci este o depopulare masiva. Mai sunt si derogarile care se dau an de an pentru neonicotinoide si care decimeaza efectivele de albine. Un an asa catastrofal cu atatea mortalitati nu s-a intalnit de multa vreme”, a avertizat Ioan Fetea.
Un ajutor de minimis de circa 15 euro pe familia de albine ar fi de asemenea binevenit, pe fondul unei primaveri capricioase si in contextul in care productia de miere depinde 90% de conditiile climatice.
“Noi am solicitat anul trecut sa se dea vreo 20 euro pe familia de albine, pe care nu l-am primit, dar ar fi binevenit acum, mai ales ca aceasta primavara a fost foarte capricioasa, un ajutor de aproximativ 15 euro pe familia de albine. De fapt, iarna a fost in martie si aprilie, cu inghet, ploi si frig, nici primul cules la rapita care mai dadea un pic de speranta apicultorilor nu va fi valorificat poate nici la 30%-40% din potential, pentru ca nu avem albine, iar unde avem albine nu avem timp corespunzator care sa permita valorificarea nectarului”, a atentionat presedintele ACA.
In ceea ce priveste anul apicol 2023, seful asociatiei apicole a subliniat ca este foarte greu sa faca previziuni pentru ca apicultura este determinata si depinde 90% din factorul natural, iar in prezent nu stie cum vor fi conditiile climatice.
“Nu stim cum va fi anul apicol 2023. Deocamdata, floarea-soarelui inca nu s-a semanat, se fac acum araturi pe suprafete mari prin tara, dar nu stim cum va evolua timpul, care vor fi conditiile de clima, temperaturi ridicate, seceta, dar, in orice caz, primavara a inceput cu stangul pentru noi”, a punctat Fetea.
Nu in ultimul rand, acesta a afirmat ca o masura despre care se vorbeste de mai bine de 17 ani, respectiv introducerea mierii in scoli, ar ajuta foarte mult apicultorii romani pentru valorificarea productiei interne.
“Vorbim din 2006 de introducerea mierii in scoli, e o nebunie totala. Ne dorim acest lucru ca sa putem valorifica macar pe plan intern mai multa miere, daca pe plan extern nu merge. Din cauza inflatiei mierea nu se mai consuma si in acest context mierea in scoli ar fi o gura de aer pentru apicultori. Ar fi nemaipomenit sa putem valorifica o cantitate de 4.000 – 5.000 de tone la intern”, a reiterat el.
Cu toate aceste probleme si neajunsuri, seful ACA a sustinut ca pretul mierii nu a fost modificat, cel putin la nivelul asociatiei si al Combinatului Apicol.
“Asociatia noastra si Combinatul Apicol nu au crescut preturile, in ciuda cresterilor pe toate palierele. Nu am scumpit mierea pentru ca n-am putut, nu erau solicitari si nu puteam sa crestem pretul. Stocurile pe care le-am avut au fost minimale din 2021, iar acelea au mers la export in primavara anului 2022, in lunile ianuarie-februarie, dar e vorba de o cantitate de numai 80-100 de tone. Ulterior n-am mai dat un gram de miere la export. Deci, din productia lui 2022, am stat cu linia de procesare si ne-am uitat la ea. Productia de anul trecut a fost undeva sub 50% din media anuala, respectiv 12.000 – 13.000, poate 14.000 tone. Au fost cateva judete unde a fost mai bine, dar, daca facem o analiza generala pe tara, undeva sub 50%. Mai intra 5.000 de tone din Ucraina sau din alte state extracomunitare si uitati asa omoram productia noastra”, a afirmat presedintele asociatiei apicole.
In anii trecuti, Romania producea, in medie, 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, cu efective de 1,47 de milioane de familii de albine.
In prezent, la nivel national exista 2,35 milioane de familii de albine si sunt inregistrati peste 35.000 – 37.000 de apicultori, in jur de 50% fiind membrii ACA, care detin peste 60% din efectivele de albine.