Bauturi

Comertul mondial cu vin a atins anul trecut o valoare record

Comertul mondial cu vin a atins anul trecut o valoare record, sprijinit de majorarea semnificativa a preturilor, dar cantitatea de vin vanduta a scazut din cauza cererii mai slabe si a problemelor logistice, a anuntat Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIV), transmite Reuters.

Exporturile globale de vin in 2022 s-au situat la 37,6 miliarde de euro (41,22 miliarde de dolari), deoarece preturile de export au urcat in medie cu 15%, comparativ cu 2021. De asemenea, consumul de vin pe plan mondial a scazut cu 1%, la 232 milioane hectolitri.

“Razboiul din Ucraina si criza energetica asociata, impreuna cu perturbarile din lantul global de aprovizionare, au dus la o crestere a costurilor de productie si de distributie”. Exporturile de vin in 2022 au fost sever afectate de inflatia ridicata si de perturbarile din lantul de aprovizionare, care au dus la o incetinire semnificativa a transportului pe mare, se arata intr-un comunicat al OIV.

Institutia a inrautatit estimarile privind productia de vin din 2022 la 258 milioane hectolitri, fata de o prognoza initiala de 259,9 milioane hectolitri publicata in octombrie, un nivel cu 1% sub cel al productiei din 2021.