Agricultura

UE anunta compensatii de 100 de milioane de euro pentru fermieri

Uniunea Europeana pregateste compensatii de 100 de milioane de euro (109,32 milioane de dolari) pentru fermierii din tarile aflate la granita cu Ucraina si intentioneaza sa introduca restrictii la importurile de cereale ucrainene, a anuntat miercuri un purtator de cuvant al Executivului comunitar, transmite Reuters.

Recent, Polonia, Ungaria si Slovacia au interzis importurile de cereale din Ucraina, in incercarea de a-si proteja pietele de un aflux de cereale ieftine. Dupa invazia ruseasca, Uniunea Europeana a eliminat taxele vamale pentru cerealele din Ucraina, in ideea de a le facilita transportul spre Africa si Orientul Mijlociu. Insa aceste cereale au ajuns sa inunde pietele din Polonia, Romania si alte tari din UE care trebuiau sa fie doar rute de tranzit.

In acest context, au sporit presiunile asupra Bruxelles-ului pentru a se gasi o solutie la nivel european in privinta importurilor de cereale ucrainene.

CE, care supervizeaza politica comerciala in cele 27 de state membre ale blocului comunitar, va adopta ‘masuri preventive’ pentru anumite categorii de cereale si seminte oleaginoase, in special grau, porumb, seminte de floarea soarelui si de rapita.

Conform reglementarilor UE, Bruxelles-ul poate limita importurile de produse in intregul sau in parti ale blocului comunitar, in timp ce tranzitul ramane permis.

Comisarul pentru comert Valdis Dombrovskis urmeaza sa discute planurile in cursul zilei de miercuri, cu ministrii din tarile afectate: Bulgaria, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia – precum si cu partea ucraineana.