Subventii

Guvernul a aprobat un sprijin de urgenta pentru producatorii de cereale

O hotarare privind acordarea unei masuri de sprijin de urgenta pentru producatorii agricoli din sectorul cereale a fost aprobata joi, in sedinta de Guvern, a anuntat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

“Temeiul legal il constituie Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2023/739 al Comisiei din 4 aprilie 2023 de prevedere a unei masuri de sprijin de urgenta pentru sectorul cerealelor si cel al semintelor oleaginoase din Bulgaria, Polonia si Romania, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L nr 96 din 5 aprilie 2023”, se mentioneaza in comunicat.

Conform sursei citate, aceasta masura de sprijin are ca obiectiv acordarea unui grant producatorilor agricoli afectati de cresterea importurilor de cereale din Ucraina si reprezinta suma care se acorda pentru compensarea cheltuielilor angajate de producatorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea in spatii de depozitare pentru produse agricole proprii sau depozitarea in custodie la terti, a cantitatilor de grau obtinute din productia proprie a anului 2022 si inregistrate in aceste spatii la data de 1 februarie 2023.

Valoarea schemei de ajutor este de 99,233 milioane lei si reprezinta echivalentul sumei de 20,1 milioane euro stabilit la rata de schimb de 4,9370 lei pentru 1 euro in conformitate cu prevederile art 1 alin (5) din Regulament. Astfel, 49,616 milioane lei, echivalentul sumei de 10,050 milioane euro, reprezinta finantare externa nerambursabila FEGA pusa la dispozitia statului roman in conformitate cu art 2, alin (1) Regulament iar suma de 49,616 milioane lei, echivalentul sumei de 10,050 milioane euro, se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2023.

Potrivit MADR, cuantumul unitar al grantului se exprima in lei/tona si se calculeaza de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, prin raportarea sumelor prevazute la cantitatile totale depozitate stabilite si comunicate ca fiind eligibile la plata dupa verificarea solicitarilor.

“Suma care se acorda fiecarui producator agricol beneficiar este obtinuta din inmultirea grantului unitar cu cantitatea de grau din recolta proprie a anului 2022, depozitata de catre acesta la data de 1 februarie 2023 si declarata in cererea de solicitare a ajutorului”, se precizeaza in comunicat.

Schema se aplica pe intreg teritoriul Romaniei pe baza de criterii obiective si nediscriminatorii, iar platile sumelor reprezentand grantul se efectueaza pana la data de 30 septembrie 2023.

Pentru a accesa forma de sprijin, beneficiarii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate: sunt inregistrati in evidentele Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura cu cererea unica de plata 2022; au depozitat productia proprie de grau a anului 2022 in spatii de depozitare pentru produse agricole proprii sau in spatii de depozitare ale tertilor, la data de 1 februarie 2023.