Bauturi

Cramele Liliac si Castel Mimi au vandut 45.000 de sticle din colectia de vinuri Tandem

Colectia de vinuri Tandem, lansata ca o premiera in industria vini-viticola din tara – o colaborare intre o crama din Romania – Liliac, si una din Republica Moldova – Castel Mimi, implineste un an.

Proiectul comun al celor doua crame a inregistrat o cifra de afaceri de 650.000 de lei de la lansare pana la finalul anului 2022. Celor trei vinuri din colectie li se va adauga si un vin spumant anul acesta. Creatorii Tandem se asteapta ca, anul acesta, vinurile sa intre si pe alte piete.

Colectia Tandem contine trei sortimente de vin: vinurile rosu si rosé sunt vinificate de Castel Mimi, in Bulboaca, in timp ce vinul alb este produs de Liliac, la Batos.

In primul an de la lansare au fost vandute 45.000 de sticle de Tandem.

Pana la finalul anului 2022, au fost vandute 38.000 de sticle de vin: 60% au fost de vin alb, 25% de vin rosé si 15% vin rosu. Vinurile au intrat in vanzare in magazinele de specialitate si retail in a doua jumatate a anului 2022, inregistrand, pana la finalul anului trecut, o cifra de afaceri de 650.000 de lei.

„Reactia publicului la colectia de vinuri Tandem a fost una foarte buna, inca de la lansare, insa oamenii au fost cu atat mai surprinsi cand au aflat povestea din spate. Tandem este rezultatul prieteniei mele cu Adrian, fost coleg de facultate la Viena, de care ma leaga, desigur, pasiunea pentru vinuri, asa ca ne-am unit fortele si cramele in acest proiect special. Curand vom adauga colectiei si un vin spumant, cererea pentru acesta fiind in crestere pe piata, si vrem ca tot mai multi oameni sa se bucure de vinurile noastre.”, declara Miron Radic, CEO-ul Cramei Liliac.

„Rezultatele din primul an ne bucura, chiar daca este mereu cel mai greu, iar pentru anul 2023 ne asteptam sa dublam rezultatele din 2022. Vom continua sa facem investitii in proiectul nostru comun, si sa facem proiecte impreuna. Pe masura ce exploram idei si facem degustari, cu siguranta vom crea vinuri noi sub umbrela Tandem.”, adauga Adrian Trofim, General Manager Castel Mimi.

Pentru crearea colectiei de vinuri, a fost nevoie de o investitie initiala de 300.000 de euro. Atentia este momentan orientata catre pietele din Romania si Republica Moldova, insa cei doi co-creatori se asteapta ca vinurile sa intre si pe alte piete anul acesta.

Despre Castel Mimi

Povestea Castel Mimi a inceput in secolul al XX-lea, cand Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei, devenit director al Bancii Nationale a Romaniei in 1926, a construit primul castel din Moldova. Castelul a fost una din cele mai mari fabrici de vin din URSS, cu 1600 de angajati, iar pentru a exporta vinul catre Uniunea Sovietica a fost construita o cale ferata de catre 600 de persoane, timp de patru ani. In prezent, Castel Mimi are circa 250 de angajati.

Despre Crama Liliac

Liliac, crama din Batos, judetul Mures, pastreaza vie mostenirea terroir-ului transilvanean prin vinurile sale cu spirit tanar, revitalizand regiunea viticola Lechinta. Infiintata in anul 2010, crama boutique foloseste tehnici moderne de vinificatie ce scot la iveala esenta strugurilor autohtoni, copti sub soarele bland al Transilvaniei si culesi manual din via care se intinde pe 52 de hectare, pe dealurile din Batos (jud. Mures) si Lechinta (jud. Bistrita).