Agricultura

Romania restrictioneaza exportul ucrainean de cereale si intensifica verificarile la vama

Romania va restrictiona exportul de cereale si seminte oleaginoase din Ucraina, va implementa masuri de securizare suplimentara pentru mijloacele de transport care tranziteaza teritoriul tarii si va institui controale direct in vama pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, a anuntat, miercuri, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Aceste decizii vin in urma discutiei pe care a avut-o miercuri, in format online, ministrul Agriculturii, Petre Daea, cu omologul ucrainean, Mikola Solski, avand ca subiect masurile pe care Romania le va lua pentru protejarea fermierilor romani ca urmare a comertului cu cereale si seminte oleaginoase din Ucraina. Cei doi oficiali se vor intalni vineri, 21 aprilie, la Bucuresti, pentru a transpune rapid in practica cele mai bune solutii pentru ambele parti.

Potrivit sursei citate, ministrul roman al Agriculturii i-a transmis omologului sau ucrainean ca statul roman va implementa masuri de securizare suplimentara (sigilare si monitorizare) pentru mijloacele de transport care tranziteaza teritoriul Romaniei catre state terte, pentru protejarea fermierilor romani care se confrunta cu dificultati din cauza fluxului de cereale ucrainene. Daea a reiterat ca Romania, ca stat membru, sustine demersurile Comisiei Europene de sprijinire a Ucrainei in fata agresiunii ruse si va asigura in continuare tranzitul cerealelor din aceasta tara catre state terte si rutele comerciale traditionale.

Totodata, ministrul Agriculturii a transmis partii ucrainene solicitarea de a identifica rapid solutii pentru restrictionarea exporturilor de cereale si seminte oleaginoase (floarea-soarelui, rapita) catre Romania, avand in vedere dificultatile intampinate de fermierii romani.

Nu in ultimul rand, ministrul ucrainean a fost instiintat ca Romania va institui, incepand de miercuri, controale direct in vama, coordonate de catre ANSVSA, pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina, cu prelevare de probe pentru determinarea calitativa in conformitate cu legislatia europeana, si nu la destinatie cum se intampla pana acum.

“Decizia a fost luata avand in vedere ca intr-o alta tara europeana au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisa in UE”, subliniaza reprezentantii MADR.

Pe parcursul discutiilor, ministrul Mikola Solski a fost informat cu privire la demersul facut de ministrii agriculturii din cele cinci state membre (Romania, Polonia, Ungaria, Bulgaria si Slovacia) catre Comisia Europeana pentru modificarea Regulamentului 870/2022, astfel incat sa fie asigurat culoarul de tranzit catre tari terte, fara a afecta fermierii din statele de granita.

De asemenea, partea romana a transmis omologului ucrainean ca se asteapta raspuns la scrisoarea adresata institutiilor europene de catre cei patru premieri si de catre presedintele Bulgariei cu privire la solutiile identificate pentru problemele fermierilor si ale pietei.

Cei doi oficiali au convenit sa aiba o intalnire tete-a-tete, vineri, 21 aprilie 2023, la Bucuresti, pentru a transpune rapid in practica cele mai bune solutii pentru ambele parti, au transmis reprezentantii MADR.