Agricultura

Fermierii romani solicita restrictionarea imediata a importurilor din Ucraina

Fermierii romani solicita ministrului Agriculturii, Petre Daea, in contextul discutiei cu omologul sau ucrainean, Mikola Solski, programata miercuri, 19 aprilie, restrictionarea imediata a importurilor de marfuri agricole de provenienta ucraineana, cel putin pana la reintroducerea taxelor vamale, prin parteneriate bilaterale cu Ucraina.

Conform unei scrisori deschise transmisa marti de Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania, fermierii cer separarea, in vamile romanesti, a fluxurilor de marfuri agricole in functie de provenienta sau separarea pe intervale diferite de timp a fluxurilor, astfel incat sa nu existe suprapuneri pe fluxurile logistice ale produselor de origine ucraineana si romana (ex: per saptamani, pare/impare).

“Avand in vedere importanta punctului vamal, in portul Constanta este absolut obligatoriu ca aceasta separare sa devina efectiva imediat”, se arata in documentul semnat de presedintele Forumului APPR, Nicolae Sitaru.

De asemenea, organizatia cere si asigurarea trasabilitatii importurilor printr-un control strict al calitatii si evitarea ambiguitatilor legate de originea marfurilor agricole prin aplicarea si in aceste situatii a unor forme de monitorizare deja utilizate, asa cum este sistemul Ro E-Transport.

Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania mentioneaza in document ca discutiile ministrului Petre Deaea cu omologul sau ucrainean, Mikola Solski, vor avea loc miercuri in contextul in care incepand cu mijlocul anului trecut au fost eliminate total taxele vamale pentru toate marfurile din Ucraina, masura care a exportat, in plan comercial, efectele razboiului in tarile limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni sa vanda sub cost odata cu fortarea ritmului fluxurilor de marfa.

“Acest demers nu i-a ajutat pe fermierii din Ucraina sa isi reia ciclul de productie, in conditiile unei escaladari a cheltuielilor cu inputurile, dar a perturbat extrem de puternic piata din Romania. Solutiile propuse de Uniunea Europeana sunt insuficiente si nu acopera nici pe departe circumstantele create de decizia de liberalizare a importurilor asupra fermierilor romani, ceea ce a condus la protestul national al fermierilor din data de 7 aprilie 2023. Polonia a reusit sa limiteze impactul fluxurilor de cereale din Ucraina prin intelegeri bilaterale cu omologul ucrainean”, precizeaza sursa citata.

De aceea, reprezentantii organizatiei agricole considera ca discutiile dintre cei doi ministri ai Agriculturii sunt deosebit de importante pentru solutionarea crizei cerealelor.

“Prin urmare, subliniem ca fermierii romani au nevoie sa stie ca sunt sprijiniti de catre autoritatile nationale, ca au in ministrul Agriculturii un aliat si ca toate discutiile pe care le va purta in data de 19 aprilie 2023 cu ministrul ucrainean al Agriculturii vor fi directionate catre solutionarea, in regim de urgenta, a situatiei actuale”, se mai arata in scrisoarea deschisa.