Legume

Daea sustine ca productia de rosii a crescut constant de cand se aplica programul Tomata

Productia de rosii a crescut constant de cand se aplica programul Tomata, aceasta ajungand in 2022 la 760.000 tone, consumul fiind de 862.000 tone, conform datelor prezentate in Parlament, de ministrul Agriculturii, Petre Daea, la dezbaterea motiunii simple depuse impotriva sa.

“Productia de rosii a crescut constant din anul 2017, de cand se aplica programul Tomata, productia interna crescand de la 622.000 tone in 2016 la 753.000 de tone 2021 si 760.000 tone in anul 2022, fata de un consum uman de 862.000 tone. Se importa rosii in extrasezon, in perioada de iarna. Fata de anul 2017, productia interna de rosii a crescut cu 20,1%, consumul uman de rosii a crescut cu 14%, iar consumul pe locuitor a crescut de la 38,1 kg pe locuitor la 45,1, deci cu 18%. Programul a condus si conduce la cresterea productiei si a cererii interne, pentru ca suntem deficitari in perioada noiembrie-mai, pentru ca nu avem productie interna din cauza conditiilor climatice si a cresterii accelerate a pretului la combustibil”, a explicat Petre Daea.

El a adaugat ca numarul solicitantilor in cadrul programului s-a majorat de la 8.000 in 2017 la peste 22.500 in acest an, din care peste 7.300 solicitanti sunt tineri, cu varsta sub 40 de ani.

“Aceasta datorita modului serios si responsabil de elaborare a actelor normative la timp. Subliniez faptul ca actul normativ care instituie aceasta forma de sprijin pentru 2023 a fost realizat in decembrie 2022, practic inainte de inceperea activitatii in legumicultura, producatorii fiind informati din timp privind sprijinul acordat. In anul 2020, actul normativ a fost publicat la 1 aprilie, cand tomatele erau plantate si inflorite, iar in anul 2021, in luna iunie, cand practic tomatele erau pe masa consumatorilor”, a punctat ministrul.

Pe de alta parte, Petre Daea a mentionat ca fermierii din sectorul agricol trebuie sa detina o suprafata minima de un hectar pentru a primi platile directe, cu exceptia sprijinului cuplat, unde suprafata parcelei este de 0,03 hectare.

“Conform articolului 14 din regulamentul CE 2115, statele membre pot stabili o suprafata minima eligibila pentru acordarea platilor directe. Romania ales pentru toate interventiile ca suprafata eligibila sa fie de un hectar. In acest context, si fermierii din sectorul legumicol trebuie sa detina o suprafata minima de un hectar, exceptie fiind pentru sprijinul cuplat, unde suprafata parcelei este de 0,03 hectare. MADR a elaborat un ordin de ministru cu precizari care sa-i ajute pe fermieri in aplicarea sprijinului”, a afirmat seful de la Agricultura.

Camera Deputatilor a dezbatut, marti, motiunea simpla impotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, depusa de USR si Forta Dreptei, votul urmand sa fie dat in sedinta de miercuri.

In 12 aprilie, 56 de deputati de la USR si partidul Forta Dreptei au depus in plen motiunea simpla intitulata “De la granarul Europei la rusinea Europei. Ministrul Daea distruge cu buna stiinta agricultura romaneasca”. Semnatarii motiunii cer demiterea ministrului Agriculturii, Petre Daea, “pentru ca agricultura sa devina punctul forte al Romaniei”.

In textul motiunii, semnatarii fac referire si la programul guvernamental “Tomata”, mentionand ca “este bun doar pe hartie”, fiind doar “o noua hotie”. Semnatarii motiunii fac referire si la programul guvernamental “Tomata”, despre care spun ca “este bun doar pe hartie”.

“Programul guvernamental Tomata este bun doar pe hartie. In realitate, tara noastra este cea mai mare piata de desfacere a tomatelor produse in Turcia. Daca ne uitam si la etichetele de pe celelalte fructe si legume, realizam ca supermarketurile romanesti sunt de fapt aprozare internationale. Desi prin programul Tomata guvernul da subventii din anul 2017 – de pe vremea lui Dragnea – in 2022, Romania a importat rosii din Turcia in valoare de 65 de milioane de euro. Asadar, putem spune ca ‘Tomata de Turcia’ este marca ministrului Daea. Tomata de guvern nu este decat o noua hotie. Din banii de la Guvern au rasarit mai multe dosare penale decat sere cu rosii. Va cerem, domnule ministru Daea, sa ne prezentati astazi rezultatele programului guvernamental Tomata, de la inceputul acestuia si pana in prezent. Vrem sa aflam daca jaful din banii publici alocati pentru investitii a continuat si in mandatul dumneavoastra si al domnului Chesnoiu”, arata textul motiunii.