Food

Procesatorii au colectat o cantitate de lapte de vaca mai mare cu aproape 13%, in februarie

Unitatile procesatoare au colectat de la exploatatiile agricole si centrele de colectare o cantitate de lapte de vaca mai mare cu aproape 13%, in februarie 2023 fata de aceeasi luna din anul anterior, releva datele Institutului National de Statistica (INS).

Statistica oficiala arata ca, in primele doua luni ale anului in curs, cantitatea de lapte de vaca pe care procesatorii au colectat-o de la exploatatiile agricole si centrele de colectare a crescut cu 12,5%, raportat la perioada similara din 2022.

Potrivit sursei citate, in februarie 2023, comparativ cu luna precedenta, unitatile procesatoare au colectat o cantitate de lapte de vaca in scadere cu 6,6%, marja in care productia de unt a inregistrat cea mai mare diminuare (-9,5%).

In plus, cantitatea de lapte brut importata de unitatile procesatoare a scazut cu 7,7%, de la o luna la alta.

Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, in luna februarie 2023, unitatile procesatoare a colectat cu 12,8% mai mult lapte de la exploatatiile agricole si centrele de colectare. In acelasi timp, productia a crescut cu 1,3% la smantana de consum, dar a scazut cu 33% la unt.

De asemenea, cantitatea de lapte brut importata de unitatile procesatoare a scazut, in februarie anul curent, cu 36,7%, in comparatie cu luna corespunzatoare din anul precedent.

Pe ansamblu, in perioada 1 ianuarie – 28 februarie 2023, unitatile procesatoare au colectat o cantitate de lapte mai mare cu 12,5%, comparativ cu acelasi interval din 2022. Totusi, scaderea cea mai mare de productie a fost inregistrata la unt, respectiv cu 23,6%.

In primele doua luni ale anului, cantitatea de lapte brut importata de unitatile procesatoare a scazut cu 36,8%, fata de anul precedent.