Import/Export

Comisia Europeana critica deciziile mai multor state de a interzice importul cerealelor ucrainene

Actiunile comerciale unilaterale ale statelor UE sunt “inacceptabile”, a transmis un purtator de cuvant al Comisiei Europene, dupa ce Polonia si Ungaria au interzis importurile de cereale si alte produse alimentare ucrainene, pentru care UE si-a deschis piata fara a li se impune respectarea standardelor europene de calitate si au provocat pierderi sectorului agricol al tarilor central si est-europene din cauza supraofertei si prabusirii preturilor.

“Avem cunostinta de anunturile Poloniei si Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale si alte produse agricole. In acest context, este important sa subliniem ca politica comerciala este o competenta exclusiva a UE si, prin urmare, actiunile unilaterale sunt inacceptabile”, a indicat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, citat de Reuters.

Pentru a ajuta Ucraina dupa razboiul pornit de Rusia contra acestei tari in februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale si celelalte masuri de aparare comerciala aplicate importurilor de cereale si altor produse alimentare ucrainene. Desi statele central si est-europene au sesizat Comisiei Europene distorsiunile provocate astfel pe pietele lor, institutia comunitara a prelungit recent liberalizarea acestor importuri ucrainene pana in iunie 2024.

Prin urmare, pentru a-si proteja sectorul agricol, Polonia si Ungaria au interzis importurile acestor produse ucrainene. Intre timp, duminica guvernul polonez a anuntat ca interzice inclusiv tranzitul lor prin Polonia, pana cand vor fi convenite cu Ucraina masuri care sa asigure ca aceste produse destinate tarilor terte doar tranziteaza Polonia si nu raman in aceasta tara.

Guvernul polonez s-a referit astfel la asa-numitele “coridoare de solidaritate” pentru exportul cerealelor ucrainene pe cai terestre, coridoare convenite tot in cadrul UE pentru a ajuta Ucraina sa-si exporte cerealele catre statele terte. Insa mari cantitati de cereale ucrainene destinate initial statelor terte si transportate prin aceste coridoare au ramas pe pietele tarilor central si est-europene.

Grupuri de agricultori polonezi au recurs la actiuni de protest fata de intrarea in tara a cerealelor ucrainene mai ieftine, dar care “nu au densitatea si calitatea” cerute producatorilor locali. Ei cer acum aplicarea unei taxe vamale de 50% asupra cerealelor ucrainene, in conditiile in care, potrivit agricultorilor polonezi, circa 2,5 milioane de tone de astfel de cereale sunt in prezent stocate in Polonia.

Ucraina a protestat sambata dupa interdictia anuntata de guvernul polonez, sustinand ca aceasta incalca acordurile bilaterale, si a cerut negocieri pentru reglementarea situatiei. Potrivit agentiei ucrainene Ukrinform, ministrii de resort polonez si ucrainean vor avea luni o intalnire in Polonia.

Guvernul de la Bratislava a transmis ca Slovacia va suspenda temporar importurile de cereale si de alte produse selectate din Ucraina, iar urmatorul stat care anunta ca are in vedere aceasta masura este Bulgaria.