Noi investitii pentru extinderea Sistemului national antigrindina

Guvernul a aprobat miercuri obiectivele celei de-a XXIII-a etape anuale de implementare a Programului de realizare a Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor pe perioada 2010-2024, precum si fondurile necesare pentru realizarea lor, care se ridica la 27 de milioane lei credite bugetare si 86,65 milioane lei credite de angajament.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), pentru dezvoltarea Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor (SNACP) vor fi realizate investitii la nivelul tuturor regiunilor, in scopul extinderii sistemului si al cresterii capacitatii de combatere a caderilor de grindina a celor trei Centre Zonale de Coordonare – din Muntenia, Moldova si Transilvania.
De asemenea, vor fi dezvoltate noi tehnologii de interventii active in atmosfera atat pentru combaterea caderilor de grindina, cat si pentru cresterea de precipitatii.
“Fondurile alocate anul acesta vor finanta realizarea de studii de fezabilitate pentru infiintarea a doua unitati de crestere a precipitatiilor – una in Muntenia si una in Moldova, precum si pentru infiintarea a doua noi Grupuri de Combatere a caderilor de grindina in zonele Cluj si Salaj-Bistrita.
Totodata, va incepe realizarea de noi Puncte de lansare a rachetelor antigrindina in cadrul Grupurilor de Combatere Vanju Mare, Dabuleni, Olt, Giurgiu, Dambovita-Arges, Matca, Suceava-Botosani si Maramures”, se arata in comunicat.
De asemenea, anul acesta vor fi realizate activitati de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica, prin proiecte experimentale pentru cresterea si uniformizarea precipitatiilor precum si pentru utilizarea de noi mijloace tehnice, respectiv aviatie, generatoare terestre si baloane cu heliu, pentru combaterea fenomenelor meteorologice periculoase.
MADR, prin Autoritatea pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, dezvolta capacitati extinse si diversificate privind tehnologia de interventii active in atmosfera, pentru a diminua vulnerabilitatile productiei agricole si ale comunitatilor rurale fata de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbarilor climatice.
Implementarea SNACP este o masura de sustinere a productiei agricole, precum si de reducere a vulnerabilitatilor agriculturii meteo-dependente. Investitiile in cresterea rezilientei sectorului alimentar si in utilizarea responsabila si eficienta a apei, energiei si resurselor publice vor contribui la cresterea suprafetelor productive, protejate fata de hazardurile vremii.
Sistemul National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor functioneaza fara intrerupere din anul 2004. De la an la an, prin extinderea Sistemului au sporit capacitatile operationale de protectie a culturilor agricole, a bunurilor publice si private, a infrastructurii edilitare si a comunitatilor rurale, fata de fenomenele meteorologice periculoase asociate schimbarilor climatice.
Protectia impotriva grindinei, activa in prezent in bazinele viticole, pomicole, legumicole si cerealiere din Muntenia, Moldova, Oltenia, Banat si centrul Transilvaniei este in curs de extindere in toate regiunile tarii, pentru a raspunde atat nevoilor prezente, cat mai ales provocarilor viitoare produse de schimbarile climatice si de perturbarile in comertul mondial cu alimente.