Fermierii cer interzicerea importurilor de produse agricole din Ucraina si ameninta cu proteste

Fermierii solicita autoritatilor sa intreprinda toate demersurile legale si diplomatice care se impun pentru interzicerea tranzitului si importurilor de produse agricole de provenienta Ucraina in perioada 15 iunie 2023 – 15 martie 2024, in caz contrar urmand sa inceapa pe 7 iunie un protest national amplu, care se va incheia doar dupa ce se va implementa solicitarea lor.
Alianta pentru Agricultura si Cooperare (AAC) atrage atentia ca piata agricola a fost deja puternic distorsionata in defavoarea fermierilor din Romania, iar in anul de recolta 2023 majoritatea producatorilor agricoli vor fi pusi in situatia de a-si inchide fermele din cauza costurilor mari de infiintare a culturilor agricole, iar perspectiva unor preturi de vanzare mici, sub costuri, chiar in conditiile unor productii bune nu vor aduce salvarea acestora.
“Ca masura de salvgardare a activitatilor fermierilor si a sectorului agroalimentar solicitam domnului presedinte Klaus Iohannis, domnului premier si presedinte PNL Nicolae Ciuca, domnului presedinte PSD Marcel Ciolacu si domnului ministru Petre Daea sa reprezinte interesele Romaniei cu mai mare fermitate si sa intreprinda toate demersurile legale si diplomatice care se impun pentru interzicerea tranzitului si importurilor de produse agricole de provenienta Ucraina in perioada 15 iunie 2023 – 15 martie 2024. Piata agricola a fost deja puternic distorsionata in defavoarea fermierilor din Romania”, se spune in comunicatul AAC.
In document se subliniaza ca suma de 10 milioane de euro alocata Romaniei de la Comisia Europeana pentru atenuarea pierderilor “este insignifianta, lucru recunoscut public de insasi presedinta Comisiei Europene.
“Aceste fonduri pot, cel mult, a fi redirectionate pentru refacerea, macar partiala, a infrastructurii rutiere avariate in urma tranzitului intensiv al marfurilor ucrainene. Impactul resimtit de fermierii din Romania este greu de estimat astazi pentru ca intreaga economie a produselor agricole si agroalimentare a fost direct si grav afectata. Protestul fermierilor romani a avut rolul de a livra un mesaj colectiv, imperativ, despre faptul ca deciziile nationale si europene actuale trebuie adaptate, urgent, prin masuri concrete si ca nu mai pot fi ignorati. (…) Alianta pentru Agricultura si Cooperare multumeste, de asemenea, omologilor bulgari care s-au alaturat protestului romanesc, aratand astfel ca nu suntem singuri, suntem fermieri europeni si problemele noastre sunt, de fapt, ale Europei. (…) Comunicarea Aliantei cu autoritatile europene va continua intens, atat prin intermediul Copa-Cogeca, dar si prin mesaje catre eurodeputatii romani; vom transmite notificari catre presa europeana si vom exercita presiuni constante pentru ca situatia fermierilor din Romania sa fie remediata in regim de urgenta”, se mentioneaza in comunicat.
Organizatiile membre ale Aliantei pentru Agricultura si Cooperare – AAC, Federatia Nationala PROAGRO, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV si Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania – FAPPR, in numele membrilor reuniti sub umbrela AAC, insumeaza o suprafata totala de peste 3 milioane ha, la care se adauga 1,7 milioane ha echivalentul UVM aferent zootehniei, si acopera peste 56,5% din numarul de angajati din sector, pe intreg teritoriul Romaniei, si a celor care activeaza in industria alimentara si cumuleaza o cifra de afaceri de 35%, respectiv un numar de angajati de peste 20% din totalul sectorului alimentar romanesc.
“Transmitem catre toti fermierii romani care s-au alaturat protestului pentru demnitate si respect desfasurat vineri, 7 aprilie 2023, un mesaj de multumire pentru mobilizare si implicarea deosebita de care au dat dovada in organizarea, la nivel national, a acestui manifest al solidaritatii. Apreciem implicarea deosebita a fermierilor neafiliati si consideram alaturarea lor ca un pas important pentru consolidarea unui sector agricol puternic. Numarul impresionant de participanti – peste 10.000 de fermieri si peste 3.500 de utilaje agricole – care au manifestat pasnic in foarte multe judete din tara (Arad, Arges, Bihor, Botosani, Braila, Buzau, Constanta, Covasna, Cluj, Galati, Iasi, Mures, Olt, Satu Mare, Suceava, Timis, Tulcea, Vrancea si, desigur, Bucuresti) au transmis un mesaj hotarat catre autoritatile europene si cele nationale: fermierii romani sunt aici, au probleme reale si au nevoie sa fie ajutati si sprijiniti. (…) Protestul fermierilor romani a avut rolul de a livra un mesaj colectiv, imperativ despre faptul ca deciziile nationale si europene actuale trebuie adaptate, urgent, prin masuri concrete si ca nu mai pot fi ignorati. Alianta pentru Agricultura si Cooperare multumeste, de asemenea, omologilor bulgari care s-au alaturat protestului romanesc, aratand astfel ca nu suntem singuri, suntem fermieri europeni si problemele noastre sunt, de fapt, ale Europei”, se mai arata in document.
Fermierii avertizeaza ca, in cazul in care nu se iau masuri si nu se vor interzice tranzitul si importurile de produse agricole de provenienta Ucraina pentru perioada 15 iunie 2023 – 15 martie 2024, va incepe un protest national din data de 7 iunie 2023.
“Pe plan national, in perioada urmatoare, membrii nostri vor adopta o pozitie de expectativa, cu niciun fel de ingaduinta fata de vreo viitoare lipsa de reactie a autoritatilor, iar, in cazul in care nu se materializeaza interzicerea tranzitului si importurilor de produse agricole de provenienta Ucraina pentru perioada 15 iunie 2023 – 15 martie 2024, pe 7 iunie 2023 va incepe un protest national mult mai amplu decat cel din 7 aprilie 2023, care se va incheia doar dupa ce se va implementa solicitarea precizata anterior. Mesajul fermierilor romani este unul clar: Nu ne vom opri!”, afirma membrii AAC.