Investitii

Cea mai mare fabrica de procesare a lanii din Europa va fi construita in Romania

O fabrica de procesare a lanii va fi construita in Romania, de investitori romani din judetul Olt, comuna Fagetelu, care au obtinut suma de 182,059 milioane lei in cadrul unei scheme de ajutor de stat.

‘Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale saluta demersul unor investitori romani din judetul Olt, comuna Fagetelu, care au obtinut suma de 182.059.200 lei, in cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin HG nr 959/2022, prin finantare de la Ministerul Economiei’, se mentioneaza in document.

Conform sursei citate, fondurile vor fi folosite pentru infiintarea unei fabrici de procesare a lanii si la fabricarea de produse fono si termo izolante din lana, dar si pentru valorificarea unor produse secundare, precum lanolina, ingrasamintele organice sub forma de pelete sau compostul rezultat in urma spalarii lanii.

‘Proiectul evaluat si validat se va transpune in construirea unei fabrici prin care se va prelucra aceasta valoroasa resursa, in care gasim finalitatea Programului LANA, pe care l-am inceput in anul 2017. Vom fi tot timpul alaturi de romanii care vor sa investeasca in aceasta activitate prin crearea de mecanisme de colectare a lanii de la crescatorii de ovine din Romania, in acest moment fiind semnate scrisori de intentie cu asociatiile de fermieri pentru 15.000 tone lana bruta’, a declarat ministrul Petre Daea.

Astfel, in cadrul fabricii vor fi construite o hala de productie in suprafata de 12.500 mp, trei linii de spalare lana bruta cu o capacitate unitara de 1t/ora/linie, care vor include sub-capacitati precum: instalatii de centrifugare pentru extragerea lanolinei, doua linii de peletizare, o statie de reciclare a apei si reintroducere in circuit, doua linii automate de prelucrare si ambalare produse finite si o capacitate de producere a energiei prin panouri fotovoltaice instalate pe intreaga suprafata a halei.

Totodata, MADR apreciaza initiativa Ministerului Economiei de a acorda sprijin industriei prelucratoare, cu atat mai mult cu cat este vorba de o investitie care va contribui la reducerea efectelor negative privind schimbarile climatice, va duce la atingerea obiectivului de eficienta energetica, prin achizitionarea si instalarea de panouri fotovoltaic, si nu in ultimul rand la crearea de noi locuri de munca intr-o regiune defavorizata.