Food

Nicolae Ciuca anunta identificarea de fonduri europene pentru sustinerea productiei de lapte

Premierul Nicolae Ciuca a anuntat, in cadrul consultarilor pe care le-a avut cu reprezentantii sectorului agricol, industriei alimentare si lanturilor de magazine, ca Guvernul a identificat resurse financiare din fonduri europene pentru sustinerea industriei autohtone a laptelui.

Potrivit unui comunicat al Executivului, in cadrul intalnirii au fost analizate efectele implementarii solutiilor de sprijin stabilite de Guvern, precum si noi masuri de sustinere a fermierilor si industriei de profil, in scopul valorificarii produselor agricole in beneficiul consumatorilor romani.

Sursa citata precizeaza ca la urmatoarea intalnire, care va avea loc marti, 11 aprilie, la Palatul Victoria, va fi agreat cadrul legislativ ce va permite industriei de lapte din Romania sa depaseasca dificultatile pe care le intampina in aceasta perioada.

‘Pe toti ne preocupa securitatea alimentara si vrem sa stim ca oamenii isi pot permite sa cumpere un litru de lapte din orice magazin. Ne dorim cresterea competitivitatii sectorului agricol in raport cu potentialul pe care Romania il are, precum si prezenta mai mare a producatorilor locali in lanturile comerciale. De la nivelul Guvernului sustinem aceste doua directii prin investitii publice pentru dezvoltarea infrastructurii de depozitare si procesare pentru micii producatori, acordarea de facilitati pentru procesatori si finantarea mecanismelor si schemelor de sustinere, astfel incat banii europeni si din bugetul national sa ajunga la timp la fermierii romani. Am convingerea ca prin dialog si respect pentru munca fiecaruia vom gasi solutii pentru a depasi acest impas’, a afirmat Nicolae Ciuca.

Din partea autoritatilor, alaturi de premier, au mai participat Rares Burlacu – presedintele Agentiei pentru Investitii si Comert Exterior, reprezentanti ai Cancelariei prim-ministrului, ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Autoritatii Nationale Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si ai Consiliului Concurentei.

Totodata, la intalnire au participat si reprezentantii urmatoarelor asociatii: Uniunea de Ramura a Cooperativelor din Sectorul Taurin, Federatia Crescatorilor de Bovine de Romania, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania, Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui si Asociatia de Vaci HolsteinRo, precum si Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania.