Ambalaje

Ministerul Mediului da startul Sistemului de Garantie-Returnare pe 30 noiembrie

Sistemul de Garantie-Returnare (SGR) porneste pe 30 noiembrie, astfel ca ambalajele care se vor pune pe piata dupa data respectiva trebuie sa fie marcate cu sigla ReturRO, iar produsele care nu sunt ambalate corespunzator nu se mai pot pune pe piata, a anuntat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Barna Tanczos.

“Sistemul de Garantie-Returnare este un pas important asumat acum un an si jumatate. Intre timp, din august, intr-adevar lucrurile au intrat intr-un ritm la inceput mai lent, dar recupereaza acum. (…) Se finalizeaza contractele pentru producatori si pentru retaileri, se finalizeaza locatiile si se vor aproba foarte curand locatiile unde se va face sortarea si numararea ambalajelor. Lucrurile merg intr-un ritm accelerat. Finantarea incepe sa se cristalizeze si ea. Lucrurile vor intra intr-un fagas normal, cu siguranta. Ceea ce va pot spune este ca pe 30 noiembrie sistemul porneste in stadiul in care va fi. Pe 30 noiembrie sistemul porneste si nu mai prelungim”, a mentionat Barna Tanczos, la conferinta Pria Environment.

Totodata, de la 30 noiembrie 2023 va intra in vigoare interdictia de a introduce pe piata nationala produse ambalate in ambalajele SGR daca producatorii nu sunt inregistrati in SGR sau daca ambalajele nu sunt marcate corespunzator.

“Va exista cu siguranta perioada de tranzitie cand produsele ambalate in ambalaje non-SGR trebuie sa iasa din piata. Pe 30 noiembrie pornim sistemul garantie-returnare in Romania”, a mai spus ministrul.

Termenul stabilit initial a fost 1 octombrie 2022, insa administratorul sistemului de garantie-returnare a fost numit la sfarsitul lunii august 2022, ducand la aceasta amanare.

SGR reprezinta un sistem prin care cetatenii vor plati o garantie de 0,50 bani atunci cand vor cumpara o bautura (apa, bauturi racoritoare, bere, cidru, vin, bauturi spirtoase) de la un comerciant.

Sistemul se aplica pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticla, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 l si 3 l, inclusiv.

Pentru a fi identificate usor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific. Dupa golirea ambalajului, consumatorul va trebui sa il aduca intr-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianti, practic, in orice magazin din Romania. In schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi inapoi, pe loc, valoarea garantiei platite initial, fara a fi necesara prezentarea bonului fiscal, chiar daca respectivul produs nu a fost cumparat din acea locatie.

Inregistrarea obligatorie in baza de date a sistemului reprezinta etapa preliminara intrarii in functiune a SGR.