Agricultura

Lande vrea sa ofere anul acesta finantari de 10 mil. euro fermelor mici si mijlocii din Romania

Lande, companie letona de finantare in domeniul agriculturii prezenta si pe piata din Romania, are in plan sa ofere anul acesta finantari de 10 milioane de euro fermelor romanesti mici si medii. Compania acopera toate segmentele agricole: de la culturi intensive pana la horticultura, pomicultura sau zootehnie.

Lande este o companie fondata in 2021 in Letonia de catre o echipa cu peste zece ani de experienta in domeniul financiar. Ulterior, compania s-a extins Lituania si Romania.

Managementul vizeaza ca Lande sa devina cea mai mare platforma de crowdfunding din Europa pentru finantari in agricultura, de la lansare si pana acum oferind o suma totala de noua milioane de euro pentru 240 de fermieri care exploateaza 60.000 hectare. In 2022 compania a oferit finantari de sase milioane de euro.

Lande s-a lansat anul acesta in Romania, dupa ce la finalul 2002 a obtinut o finantare de 550.000 de euro de la investitori privati si prin crowdfunding pe platforma SeedBlink.

Finantarile pentru achizitii si reparatii de echipamente – cele mai solicitate in Romania In Romania, Lande finanteaza servicii si produse precum dezvoltarea de sisteme de irigatii, silozuri sau alte facilitati de procesare, achizitia de terenuri sau combustibil, dar ofera si cofinantari pentru proiectele cu fonduri europene. Compania acopera toate segmentele agricole: de la culturi intensive pana la horticultura, pomicultura sau zootehnie.

“Fermele din Uniunea Europeana sunt subfinantate cu aproximativ 46 miliarde de euro, iar noi ne dorim sa oferim fermierilor o alternativa viabila de finantare pentru dezvoltarea afacerii sau depasirea dificultatilor sezoniere. Romania este o tara cu importanta strategica mai ales in contextul in care in anii care urmeaza ne dorim sa ne extindem in Europa de Sud-Est, in tari precum Bulgaria, Grecia, Croatia. Prin aceasta estindere, ne dorim sa unim fermierii mici si mijlocii din Europa intr-o comunitate cu multe beneficii suplimentare, cum ar fi optiuni de finantare mai rapide si mai ieftine sau preturi mai bune”, spune Nikita Goncars, Fondator si CEO al Lande.

“Romania este o tara cu interes strategic pentru Lande intrucat reprezentam una dintre cele mai mari tari agricole la nivelul Uniunii Europene. Cu toate ca in ultimii ani agricultura romaneasca a cunoscut mai multe provocari care au avut un impact negativ asupra profitabilitatii fermelor, precum seceta prelungita, scaderea preturilor la cereale in acelasi timp cu cresterea costurilor per hectar, potentialul agricol al Romaniei este ridicat. Fermierii romani au nevoie de finantare pentru dezvoltare si pentru a deveni mai competitivi, iar compania Lande reprezinta in acelasi timp o alternativa atractiva, dar aduce si o idee inovatoare, cea a crowdfundingului. Obiectivul nostru este sa ajutam fermierii sa se dezvolte, sa avem parteneriate pe termen mediu si lung si sa oferim solutii financiare nevoilor din ce in ce mai mari si diverse fermelor romanesti. Dorim sa crestem impreuna cu partenerii nostri”, afirma Bogdan Lucian Cumpanasu, Country Manager Lande Romania.

Compania are in plan pentru Romania ca anul acesta sa creasca de trei ori veniturile si finantarile oferite, odata cu extinderea echipei de vanzari si parteneri.

Cele mai accesate servicii oferite de Lande sunt finantarile pentru achizitia de echipamente la inceputul sezonului agricol sau creditele pentru reparatia utilajelor agricole.

Preturi mai mici ingrasaminte, seminte, utilaje

“Clientii pot obtine finantare fara plati lunare doar prin rambursarea integrala a creditului la sfarsitului sezonului agricol. In cazul in care a fost un an agricol dificil, putem extinde perioada de rambursare a creditului”, adauga Nikita Goncars.

Lande include si serviciile Club si Marketplace pentru a oferi fermelor preturi mai mici la ingrasaminte, seminte, utilaje, preturi comparabile cu cele la care au acces fermele mari.

Despre Lande

LANDE este o companie letona fondata in 2021 care are ca obiectiv sa devina cea mai mare platforma de crowdfunding din Europa in domeniul agriculturii. Compania s-a lansat in 2023 in Romania pentru a oferi fermierilor o alternativa pentru atragerea capitalului de lucru de care au nevoie. Compania finanteaza servicii si produse precum: dezvoltarea de sisteme de irigatii, silozuri sau alte facilitati de procesare, achizitia de terenuri sau combustibil, dar ofera si cofinantari pentru proiectele cu fonduri europene.