Brumaru (Carmistin): Cererea pentru oua bio va creste intr-un ritm constant in urmatorii 5 ani

Cererea pentru oua bio va creste intr-un ritm constant in urmatorii cinci ani, nu doar la nivelul Romaniei, ci si al Europei, oul fiind una dintre proteinele cele mai ieftine pe care le putem produce, a declarat directorul executiv al companiei Carmistin, Andrei Brumaru.
“Cererea pentru oua va fi din ce in ce mai mare. Este una dintre proteinele cele mai ieftine pe care le putem produce si, cu siguranta, in urmatorii 5 ani cererea pentru oua va creste in ritm destul de accelerat, la fel cum va creste si pentru canea de pui bio. Noi atacam zona de oua bio in momentul asta, iar de un an si ceva am autorizat si abatoarele de productie carne pentru a putea sacrifica si a produce carne bio, pentru ca noi credem foarte mult in productia de alimente sanatoase si atunci strategia noastra de dezvoltare este in directia aceasta. Vrem sa producem hrana cat mai sanatoasa si cat mai sustenabila”, a afirmat el.
Potrivit acestuia, cresterea de cheltuieli pentru oua si carne bio este estimata undeva intre 35% si 40%.
“Dar nu totul pleaca de la cheltuieli. Fluxul si tehnologia de a produce bio este cu totul si cu totul altceva. In primul rand, ai nevoie intre 2 si 3 ani ca sa certifici ca terenul pe care urmeaza sa produci cereale bio si, respectiv, sa faci ferme bio trebuie sa treaca printr-o perioada de reconversie, perioada care dureaza 2-3 ani, in functie de tipul de cultura – perena sau sezoniera, dupa care iti construiesti ferma si respecti regulamentele europene care te certifica producator bio. De la suprafata exterioara – deci toate pasarile trebuie sa creasca si sa aiba acces in exterior si discutam de 4 metri patrati pe cap de pasare – si pentru oua si pentru carne, apoi sunt conditiile legate de furaj. Toate furajele pe care le mananca animalele respective sunt din productie certificata bio. Este necesara o unitate speciala care sa produca furajul asta, care sa fie la randul ei certificata ca unitate producatoare de furaje bio. Apoi este ciclul de productie: la carne de pasare discutam de un ciclu de 82 de zile in care puiul trebuie sa stea in adapost, versus un pui conventional sau industrial care are o perioada de crestere in medie de 41-42 de zile. Deci, toata tehnologia de a produce bio este diferita si astazi nu este o piata foarte dezvoltata din cauza preturilor, care sunt ceva mai mari, dar cu siguranta trendul si directia in care se va merge asta va fi, iar pe noi ne intereseaza sa mergem in directia asta”, a explicat Brumaru, cu prilejul lansarii noului produs – ouale bio din gama La Provincia.
El a subliniat ca prin aceste investitii nu se urmareste castigul, ci “mai degraba vrem sa fim primii care pun piciorul in zona asta, sa educam piata cu privire la alimentatia sanatoasa si sa ne facem o imagine de companie car care are un portofoliu diversificat si produce hrana sanatoasa”.
“Nu vrem sa ajungem la niste volume uriase, nu asta este scopul nostru. De altfel, noi nu putem produce cat putem vinde. Capacitatea noastra de productie este mica si vrem sa educam piata vizavi de produsele bio. Capacitatea de productie astazi este undeva la 35.000 de oua bio pe zi. Comparativ cu productia de oua, este undeva la 70%, adica 70% bio si 30% oua conventionale. Nu ne intereseaza sa intram pe piata de oua, ci ne intereseaza sa intram in piata de hrana sanatoasa”, a afirmat directorul executiv al companiei.
Andrei Brumaru a adaugat ca deocamdata ouale bio nu vor ajunge la export, ci se vor vinde in retail si in magazinele companiei, tip bacanie. De saptamana viitoare, ouale bio La Provincia vor putea fi gasite si in magazine.
In ceea ce priveste situatia cu cerealele din Ucraina, Brumaru spune ca aceasta a afectat direct si compania, intrucat cerealele nu sunt de cea mai buna calitate.
“Noi suntem si producatori de cereale, suntem si mari consumatori de cereale. Cu siguranta, situatia de astazi nu este una favorabila nici pentru producatori, nici pentru consumatorii de cereale, pentru ca nu este predictibilitate. Atata vreme cat noi nu stim daca pretul este unul corect, daca va creste, daca va scadea, suntem, sa spunem, intr-o piata instabila, care nu poate sa aduca nimic bun. Problema cu cerealele din Ucraina ne-a afectat si a afectat intreaga industrie, pentru ca cerealele din Ucraina nu au calitatea pe care o au cerealele romanesti, dar cu toate astea au dus la o scadere a pretului in ultimele trei luni, care nu e justificata, deoarece costurile de productie in vara au fost cu totul si cu totul altele. In momentul asta fermierii sunt in situatia in care nu-si pot valorifica recoltele, stau cu ele stocate pentru ca pretul e mult prea jos si ar marca niste pierderi uriase”, a aratat acesta.
Carmistin isi acopera sub 20% necesarul de cereale din productia proprie, iar restul cumpara de la fermierii romani.
“Nu ne acoperim necesarul din productia proprie. Avem undeva sub 20%. Dar tot ce consumam ca cereale luam din Romania. Nu ne uitam pe achizitia de cereale din Ucraina. Romania este o tara cu potential urias agricol si este pacat sa nu valorificam potentialul asta, sa exportam cereale si sa importam carne de pui sau, daca discutam de porc, este si mai complicat, a adaugat Brumaru.
La Provincia, brand al Grupului Cramistin, a lansat miercuri, cu ocazia Sarbatorii Pastelui 2023, ouale bio. Produs varf de gama, ouale bio La Provincia provin de la gaini crescute cu acces in aer liber si sunt hranite exclusiv cu furaje din agricultura suta la suta ecologica.
Ouale sunt cel de-al doilea produs bio din portofoliul La Provincia, primul lansat fiind puiul bio. Ele sunt produse in ferma Carmistin de la Leleasca. In ambalaj nou, inovator, ouale bio vin intr-o varietate de dimensiuni si forme – de 6 (L/XL) si 10 oua (M/L) si 12 oua (M/L), respectiv cofrag de 20 oua (marimea S).
Ouale bio La Provincia vor fi disponibile in reteaua magazinelor Lidl si Kaufland, la un pret de 24,99 lei/cofrajul de 20 oua (S), si online, prin aplicatia sezamo.ro, la un pret de de 29,49 lei/cofrajul de 20 oua (S).
Grupul Carmistin deruleaza in prezent un amplu proces de conversie a terenurilor agricole proprii care sustin hrana fermelor La Provincia. Mai mult de 30% din totalul de 7.000 ha au trecut sau sunt in proces de trecere la agricultura bio. Brandul La Provincia cuprinde gamele Pui Vegetarian crescut cu legume si cereale, Pui crescut la sol si Pui bio, La Provincia fiind de altfel singurul brand romanesc cu doua abatoare certificate alimentatiei bio.
Divizia de pui reprezinta circa 50% din business-ul companiei, pozitionata in prezent intre primii trei producatori de alimente din Romania. Carmistin a intrat pe piata cresterii pasarilor in anul 2008, prin infiintarea companiei Avicarvil, odata cu preluarea platformei Oltchim, platforma avicola cu o experienta de peste trei decenii in cresterea si productia de carne de pasare. Compania si-a consolidat treptat pozitia, devenind unul dintre principalii producatori de carne de pasare la nivel national.
Grupul Carmistin cuprinde peste 20 de companii active in productia de carne de pasare si oua, cresterea porcilor, cresterea bovinelor, dar si in productia de cereale, in cadrul Carmistin fiind integrati in prezent fermieri cu peste 10.000 hectare teren cultivat, din care peste 30% reprezentand agricultura bio. Obiectivul Carmistin este de a deveni cel mai mare producator de proteina animala din Romania.